Haugesund kommune må spare 66 millioner

Hvor kuttene kommer avgjøres i bystyret i kveld. – Det blir en tøff jobb, sier ordfører Petter Steen jr.

Petter Steen jr.

Ordfører Petter Steen jr. håper han unngår oppsigelser etter kveldens møte. – Likevel er det ingen garanti for at dette ikke skjer, sier han til NRK.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er aldri stas å redusere driften. Det er alltid gøyere å plusse på enn det er å kutte, sier Haugesund-ordfører Petter Steen jr (H).

Han ser ikke lyst på det som møter han i rådhuset i Haugesund i kveld.

Totalt skal kommunen spare 66 millioner kroner. 30 millioner spares ved å fjerne 63 årsverk, mens 36 millioner kroner skal spares på andre typer kostnadskutt.

Rådmannens forslag rammer alle deler av kommunens drift og de fleste av kommunens innbyggere blir rammet på en eller annen måte.

– Dette betyr at vi som kommune må gi et strammere tilbud til beboerne våre. Likevel vil det være et forsvarlig tilbud, understreker Steen jr.

Oppsigelser

Rådhuset i Haugesund

I kveld samles ordføreren og resten av bystyret i Haugesund rådhus for å finne ut av hvordan kommunen skal spare 66 millioner kroner.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

I kveldens bystyremøte er det mange skjebner Steen jr og de andre politikerne har ansvaret for.

Ordføreren sier at han håper å unngå å måtte si opp flere offentlige ansatte på grunn av innsparingene.

– Vi gjenoppretter stillingsbanken som vi har brukt tidligere. Vi skal gjøre alt vi kan for å omplassere overtallige ansatte, sier han.

– Hvordan skal over 60 årsverk forsvinne uten å si opp folk?

– Kommunen er en stor organisasjon med over 2100 årsverk. Vi håper at vi slipper å si opp folk, men kan ikke gi en 100 prosent garanti for dette, sier han.

Må ha balanse

Årsaken til kuttene er overflødig pengebruk over flere år. Haugesund kommune har et akkumulert underskudd for 2014 på rundt 100 millioner kroner. Men kommunen begynte året med 40 millioner kroner i minus, så det reelle underskuddet kan bli 140 millioner kroner.

Allerede er det varslet et kutt i lærlingestillinger i kommunen.

Terra-saken gjorde oss fryktelig sårbare

Petter Steen jr, ordfører i Haugesund

Å få balanse i regnskapet er helt avgjørende, forteller ordføreren.

– Det er veldig viktig at vi nå får gjort tiltak for å få økonomien i god balanse. Det er Stortinget som legger rammene for hva kommunene i landet har å rutte med. Disse rammene må vi forholde oss til, og det er derfor vi samles i rådhuset i kveld, sier Steen jr.

Haugesund kommune tapte totalt 118 millioner kroner i Terra-skandalen for sju år siden. Steen jr. legger ikke skjul på at den har satt sine spor.

– Dette tapet er bokført for mange år siden. I dag behandler vi overskridelser i den kommunale driften. Likevel har Terra-saken tappet oss for reserver. Når vi nå går på et regnskapsmessig underskudd, så går det rett på bunnlinja. Andre kommuner som har reserver kan bruke fond for å gå i null. Så Terra-saken gjorde oss fryktelig sårbare, sier han.

– Hvordan er det å være ordfører i en slik periode?

– Selvsagt er det krevende å være ordfører i en slik situasjon. Jeg skal nå ta ansvaret for den ryddejobben som skal gjøres, det koster mye arbeid og krefter.

Møtet i bystyret starter klokka 18:00, og ventes å være ferdig klokka 21:00. Møtet kan du se direkte via kommunens nettsider her.