Hopp til innhold

Rogaland kan miste Haugesund

Politikerne i Haugesund vurderer å søke seg til nabofylket i nord dersom det ikke blir noe av en ny vestlandsregion.

Smedasundet i Haugesund

Haugesund fungerer i dag som regionsenter på Haugalandet og ligger mellom Stavanger og Bergen.

Foto: Thomas Halleland

– Dersom Rogaland sier nei til sammenslåing, må Haugesund vurdere å gå inn i samarbeidet med Hordaland og Sogn og Fjordane, sier ordfører Arne Christian Mohn (Ap).

Arne-Christian Mohn

Ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn.

Foto: Ap

Formannskapet i kommunen har vedtatt at de ønsker en ny vestlandsregion. Det skjer til tross for at flertallet av befolkningen vil beholde dagens fylker.

– Vi mener at det beste for Haugesund er å slå sammen de tre vestlandsfylkene, sier Mohn.

Vil være sammen med Sunnhordland

Det er først og fremst samarbeidet med Sunnhordland som gjør at kommunen mener en sammenslåing er helt nødvendig.

– Vi ønsker ikke at Haugaland og Sunnhordland skal være delt mellom to fylker. Vi samarbeider tett på mange områder, og da må vi tilhøre samme region, sier Mohn.

– Sunnhordland har sagt klart fra om at det ikke er aktuelt å bli en del av Rogaland. Derfor må heller vi vurdere å se nordover om det ikke blir en vestlandsregion, legger han til.

Marianne Chesak

Marianne Chesak, fylkesvaraordfører i Rogaland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Vedtaket i Haugesund bekymrer fungerende fylkesordfører i Rogaland, Marianne Chesak (Ap). Ifølge henne vurderer flere kommuner på Haugalandet å søke seg til Hordaland, dersom det ikke blir sammenslåing.

– Vi risikerer at Rogaland blir mye mindre enn i dag. Dersom kommuner i nord forsvinner til Hordaland, og kommuner helt sør ser mot Agder, vil vi ikke lenger være et slagkraftig fylke, sier Chesak.

– Haugesund har ikke veto

Fylkesmannen i Rogaland er blant dem som har uttalt seg kritisk til en ny vestlandsregion. Magnhild Meltveit Kleppa tror ikke Rogaland ender opp med å bli svekket.

Magnhild Meltveit Kleppa

Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold, Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

– Haugesund har ikke veto. Dette er det andre som bestemmer. Samtidig ser vi at det er helt nødvendig å styrke samholdet internt i Rogaland. Derfor er det et alternativ å danne en ny region basert på de nye politigrensene i Sør-Vest politidistrikt, sier Meltveit Kleppa.

Det er fylkespolitikerne som bestemmer om Rogaland skal si ja eller nei til sammenslåing. Vedtaket blir gjort i fylkestinget 13. og 14. desember.

Siste ord er det Stortinget som har. De skal tegne nye fylkes- og kommunegrenser i juni neste år.

Flere nyheter fra Rogaland