Hopp til innhold

Fikk ikke gehør for kontroversielt hasj-forslag

Kristoffer Joners hasj-forslag ble nedstemt med 43 mot 35 stemmer på Stavanger Arbeiderparti sitt årsmøte i kveld.

Kristoffer Joner

Kristoffer Joners forslag om å straffe bruk av hasj mildere ble nedstemt på Stavanger Arbeiderparti sitt årsmøte, torsdag kveld.

Foto: Erik Waage / NRK

På sitt første årsmøte i Stavanger Arbeiderparti foreslo Kristoffer Joner at bruk og besittelse av hasj bør straffes mildere enn i dag. Forslaget ble fremmet sammen med Dag Mossige.

– Grunnen til at jeg ønsker å avkriminalisere er at de som får gjennomgå for systemet i dag er de svakeste. De blir gang på gang tatt, gitt bøter og satt i fengsel. Det fører ikke til noe godt, sier Kristoffer Joner.

Han mener noen prøver hasj som et rebelsk innslag i sin ungdom, men at dette kan få store konsekvenser som ikke er nødvendig.

– Har man uflaks kan man ende opp i rettssystemet og få framtidsutsiktene ødelagt, sier han.

– Hva er en rettferdig straff for bruk eller besittelse av hasj?

– Gi dem en liten bot. En "smækk" på fingeren, mener Joner.

Å bruke eller være i besittelse av hasj eller marihuana skal fortsatt være forbudt, ifølge forslaget. Men det er trusselen om fengsel og stenge straffer de ønsker å fjerne.

– Dagens system fungerer ikke

Joner mener erfaringer fra andre land ikke viser til at økt straff får ned bruken av cannabis. Han frykter ikke at mildere straff fører til økt bruk eller flere misbrukere.

– Jeg hadde ikke klagd dersom systemet fungerte i dag, da hadde det jo ikke vært noe å endre på. Men jeg syns ikke systemet fungerer bra i dag, sier skuespilleren og Ap-medlemmet.

Og før kveldens debatt hadde han ikke stor tro på at forslaget skulle gå gjennom.

– Nei, gudene vet. Jeg har ikke stor tro på at det er særlig populært.

Selv om det falt, stemte 35 medlemmer for forslaget om å straffe hasj-brukere mildere. Styrets innstilling fikk flertall, med 43 stemmer.

Årsmøte Stavanger Arbeiderparti

Det var rekordantall mange forslag som skulle behandles på partiets årsmøte. 43 forslag var på programmet.

Foto: Erik Waage / NRK

Partilederen støtter ikke forslaget

Det var ingen jubelrop for forslaget fra styret. I innstillingen beskriver de forslaget som kontroversielt.

– Innad i partiet er det forskjellige synspunkter til forslaget. Styret har sagt at vi forstår intensjonen om at politiet ikke skal bruke ressursene sine i forhold til slike tilfeller, sier Bjelland.

Styret åpnet for at saken skulle diskuteres på kveldens møte. En debatt Bjelland setter pris på.

– Vi er veldig glade for at det er takhøyde i Arbeiderpartiet for å ta opp et hvilket som helst forslag, sier partilederen.

Selv er hun ikke tilhenger av forslaget.

– Jeg er en av dem som ikke ønsker å åpne opp for å avkriminalisere cannabis. Det er viktig for meg at vi har et klart og tydelig standpunkt imot narkotika, og jeg syns det er vanskelig å ta skrittet med å avkriminalisere uten at vi da sender blandede signaler, sier Bjelland.

– Jeg har stor respekt for at forslaget fremmes, og jeg tror at det er viktig innen narkotikapolitikken at vi tør tenke nytt og annerledes, legger hun til.