Hareide-utsagn får frem sterke meninger

– Den voldsomme velstandsutviklingen rundt Stavanger kan være et problem for fotballklubben Viking, sier fotballsosiolog Arve Hjelseth. Frode Olsen er ikke enig.

Åge Hareide

Før Viking går på banen i dag for å ta imot Stabæk, har Åge Hareide vært ute og kritisert Stavanger-publikummet.

Foto: Torgersrud, Marius / Scanpix

Arve Hjelseth

Fotballsosiolog Arve Hjelseth sier den voldsomme velstandsutviklingen i regionen kan være et problem for fotballklubben Viking.

Foto: Ella Berit Strugstad Mathisen / NRK

Viking-trener Åge Hareide får både støtte og motbør i påstanden om at folk i Stavanger er dårlige til å takle motgang og medgang.

Hareide mener vinner- og taperkulturen er annerledes i Stavanger-området enn andre byer i Norge og Skandinavia.

– Jeg synes folk er alt for resultatfokusert her nede, sier Hareide.

– Problem med velstandsutvikling

Han etterlyser et publikum som utviser mer entusiasme og støtte til byens fotballag og sier det tar tid å bygge opp et lag med unge spillere.

Fotballsosiolog Arve Hjelseth sier den voldsomme velstandsutviklingen i regionen kan være et problem for fotballklubben Viking.

– Det man i alle fall kan undres over er om den voldsomme velstandsutviklingen i Stavanger-regionen i seg selv er en utfordring for klubben Viking fordi den ikke fremstår som spesielt glamorøs, sier Hjelseth.

Hjelseth viser til flere forhold som gjør at Viking har mislyktes.

– Manglende kontinuitet, liten entusiasme – både i og utenfor byen – omkring Viking og lite samsvar mellom forventninger og resultater.

Gir Hareide rett

Langt på vei gir han Viking-trener Åge Hareide rett i sin analyse av stavangerpublikum og regionens høye krav til raske resultater.

Frode Olsen

Frode Olsen tror ikke kulturen i og rundt Viking er så annerledes enn i andre byer i Norge.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Det kan godt være at Stavanger som by lettere adopterer orienteringen mot den mer kvalitetsbevisste og glamorøse atmosfæren som omgir deler av den internasjonale fotballen – i kraft av byens posisjon, sier Hjelseth.

Stavanger-regionen har i mange år vært preget av sterk velstandsutvikling, høy innvandring og internasjonalisering. I Viking har kurven pekt andre veien.

Manglende resultater, store omskiftninger, sviktende publikumsforventninger og inntektssvikt.

Det har ikke stått på viljen, ambisjoner og tiltak. Sju trenere, 120 spillere og et knippe direktører har forsøkt og forbrukt nærmere en milliard kroner de siste ti årene.

Topplag siden 1970

Høydepunktene i Vikings historie har også vært mange. Men det begynner å bli en stund siden flere tusen stemte sang på Torget da Bryne ble slått i cupfinalen 2001 og kvelden da årets Champions League vinner Chelsea ble slått ut i cupvinnercupen på Stavanger stadion.

– Jeg tror Hareide er inne på noe viktig, sier Aslak Sira Myhre. Han bor i Oslo, har fulgt Viking tett i mange år og har også vært fotballblogger i Stavanger Aftenblad.

– Problemet ligger ikke til enhver tid på banen eller hos treneren, men i kulturen rundt Viking, sier Myhre.

Realiteten er Viking ikke har vært et topplag siden 1970-tallet, mener Aslak Sira Myhre. Forventningene som skapes både innad og utenfor klubben og i media spesielt har vært urealistiske.

– Vi går enormt inn i nederlag og seier. Og kanskje går vi inn i nederlag på en langt mer surere måte, med en jærsk tradisjon og Garborgs nytelse. Her skiller vi oss ut, sier Myhre.

Forhold mellom klubb og publikum

Han mener forholdet mellom publikum og laget er et av flere problem klubben sliter med.

– Det er stadig tilbakevendende når det går dårlig Viking. Da kommer publikum på stadion for å få utløp for frustrasjonen sin. Man klager og sutrer og du kan se de fornøyde smilene når det går dårlig slik at man kan få bekreftet at alle på banen er idioter mens en selv er smart, sier Myhre.

Søndag ble Viking sendt hjem som slakt etter 1–5 borte mot Tromsø. I lokalpressen får Hareide pepper.

Mange har begynt å kreve hans avgang. Hareide ber publikum se bak resultatene og mener publikum i langt større grad graver seg ned i Stavanger når et resultat eller to ikke går Vikings vei.

– Regionen er dårlige til å takle både medgang og motgang, sier Hareide.

I kveld spiller Viking skjebnekamp hjemme mot Stabæk. Alle forventer seier.

Frode Olsen har spilt for begge lag, har vært fotballkommentator og ekspert for TV 2. Også han har fulgt Viking tett, men tror ikke kulturen i og rundt Viking er så annerledes enn i andre byer i Norge.

– Jeg tror ikke det er større press på spillere og klubb i Viking enn i andre byer. Men jeg merker en forskjell. Det er en lettere tone og en annen sjargong i andre klubber. I Viking er det mer gravalvor, fra administrasjonen på topp og ned til det som skjer på treningsfeltet.