Han har tatt rekepause etter elendig fiske

Fiskerne har ikke opplevd så dårlige fangster på nesten ti år. Butikker på Vestlandet får flydd inn ferske reker frå Nord-Norge, for å dekke inne noe av behovet til kundene.

Rekefisker

Tor Steinar Fiskå har valgt å ta noen ukers pause i fisket, i håp om at rekene vender tilbake til rogalandskysten.

Foto: Martin Salem / NRK

Det er rolige dager for flere rekefiskere.

– Vi velger å ta vedlikeholdsarbeid nå, så får vi håpe at rekene kommer tilbake i slutten av måneden, sier rekefisker Tor Steinar Fiskå.

Han skulle vært på sjøen med trålen Guldringnes. Og ikke til kai på Eigerøy i Rogaland. Men denne våren har vært så dårlig at flere rekefiskere må omprioritere.

Fiskemottaket Fonn Egersund ringes ned av butikker fra hele Sør-Norge og deler av Østlandet på desperat jakt etter reker til sulteforede kunder.

– Jeg har hatt mange telefoner i dag. Vi prøver å skrape i hop reker fra alle kanter, men det er ikke lett, sier Tore Torgersen på mottaket.

Ti år siden sist

Mottaket anslår at vi må nesten ti år tilbake for å finne et like dårlig rekeår.

– De siste månedene har fisket vært dårlig. Etter gytingen har rekene forsvunnet. De må være et sted, jeg vet bare ikke hvor, sier rekefisker Frank Leidland.

Han mener fangstene er 20–30 prosent lavere enn normalt

Tore Torgersen, Fonn Egersund

Tore Torgersen på fiskemottaket Fonn Egersund.

Foto: Martin Salem / NRK

Prisene stiger

Ved mottaket i Rogaland er det nå flere av fiskerne som har tatt pause eller ferie på grunn av den dårlige fangsten. Og med færre fiskere på sjøen går fangstene ytterligere ned.

Prisene, derimot, de går bare opp.

– Vi har hatt to prishopp på en måned, og jeg regner med videre prisoppgang hvis det ikke kommer flere reker på markedet, sier Torgersen.

Reker med fly fra Nord-Norge

Butikker fra Rogaland og deler av Østlandet skriker etter ferske reker. Dagligvarebutikken Helgø Meny i Stavanger får sendt reker med fly helt fra Tromsø, men klarer på langt nær å møte etterspørselen.

Reker
Foto: Rainer Prang / NRK

– Vi klarte bare å dekke 25 prosent av behovet vi sist uke. Dette utgjorde noen få kilo hver til de ivrigste kundene, sier ferskvaresjef Merete Benjaminsen.

Butikken selger for tiden reker til 200 kroner kiloen, noe de taper penger på. Likevel er ønsket å ha ferske reker å tilby.

– For å oppnå fortjeneste måtte kiloprisen vært 100 kroner høyere, sier Benjaminsen.