Hopp til innhold

Har tips om navngitt mann i både Tina- og Birgitte-saken

En mann i Rogaland er tipsa inn som mulig drapsmann i både Tina- og Birgitte-saken. Kripos bekrefter at de skal undersøke tipsene grundig.

Kripos ved Bore kirke etter funn av Tina Jørgensen. Innfelt: Birgitte Tengs og Tina Jørgensen

Kripos ved Bore kirke etter funn av Tina Jørgensen. Innfelt: Birgitte Tengs og Tina Jørgensen

Foto: Scanpix/Politiet

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at også politiet etter hvert må ha sett muligheten for at det kan være en interessant kobling mellom drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen. I så fall tenker jeg at det er gledelig - og på tide, sier Bjørn Olav Jahr, forfatter av boka «Hvem drepte Birgitte Tengs?»

I boka blir en ny mulig drapsmann trukket fram. Dette er en person som politiet selv var interessert i og som har en kriminell fortid. Politiet sjekket ham aldri ut av saken, ifølge boken.

Mannen er fra Rogaland og skal ha vært på Karmøy 6. mai 1995 da Birgitte Tengs ble drept. Han skal også har vært i Stavanger samme kveld Tina Jørgensen forsvant i september 2000.

Espen Erdal i Cold case-gruppa til Kripos

Espen Erdal leder Kripos sin Cold case-enhet.

Foto: Espen Erdal / NRK

To drapsgåter fra Rogaland på Kripos sitt bord

– Jeg kjenner til at det finnes tips og informasjon som knytter seg til begge sakene, sier Espen Erdal, leder for Kripos sin Cold case-enhet.

Kripos opplyste tirsdag morgen at de ved årsskiftet skal etterforske drapet på Tina Jørgensen. Om få uker leverer de fra seg sin sluttrapport i Birgitte Tengs-saken som de har jobba med siden februar.

– Det er noen åpenbare fellestrekk med sakene. Unge jenter er drept i relativt nær geografisk nærhet. Foreløpig har vi ikke gått ned i materialet i Tina Jørgensen-saken, og det er for tidlig å vurdere om sakene skal settes i sammenheng med hverandre, sier Erdal.

– Når det kommer konkrete tips om moduskandidater, tar dere uansett tak i dette i arbeidet med sakene?

– Ja, vi kommer til å gjennomgå alle tips i saken, og gjør en kvalifisert vurdering av dem.

Det var VG som først omtalte den mulige koblingen av sakene tirsdag.

Birgitte-kilde innkalt til avhør i Tina-saken

Grete Strømme jobbet som sekretær ved politistasjonen i Haugesund på slutten av 90-tallet. I ettertid har hun engasjert seg i å oppklare Birgitte-saken, og har dykka ned i dokumenter i saken for å finne svar og spor. Hun har hjulpet Birgitte Tengs sin fetter å gå gjennom dokumnetene i saken.

Strømme mener det er en klar kobling mellom de to drapene - og har tipsa politiet om dette.

Fantomtegning til Tina Jørgensen-saken

Ifølge tipsene har personen klare likhetstrekk med mannen på fantomtegningen i Tina Jørgensen-saken.

Foto: Harald Nygård/Politiet / NTB scanpix

– En kandidat kan være gjerningsmann i begge sakene, og jeg har fortalt politiet om dette. Mannen samsvarer med vitneobservasjoner i både Birgitte- og Tina-saken, sier hun.

Strømme forteller at hun i vinter ble innkalt til avhør på politihuset i Stavanger. Etterforskere som jobbet med Tina-saken ønsket svar om denne mannen, som også har vært sentral i Birgitte-saken.

– Jeg vet at politiet blant annet ikke har snakket med et viktig vitne som kan si mer om mannens bevegelser i Stavanger-området da Tina ble drept, sier hun.

Sør-Vest politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken.