Hopp til innhold

Her sto 22 kyr for to uker siden

Den kalde våren med avlingsskader og dårlig gressproduksjon får konsekvenser. I Rogaland har bøndene hittil i år sendt 11 prosent flere dyr til slakt enn på samme tid i fjor.

Bønder i hele landet tvinges nå til å slakte storfe på grunn av kritisk fòrmangel. Rogaland, som er hardest rammet, slakter aller mest - For bonden er det tap- for slakteriene god butikk.

VIDEO: Bønder i hele landet tvinges nå til å slakte storfe på grunn av kritisk fòrmangel. Rogaland, som er hardest rammet, slakter aller mest. Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK.

Fatland slakteri

Fatland slakteri på Forus i Stavanger har tatt imot mange flere kyr enn i første halvår i fjor. Flere bønder har ikke nok fôr til å holde kyrne i live.

Foto: Ingvill Bjorland/NRK
Livar Nedrebø

Livar Nedrebø driver gård på Lye i Time kommune.

Foto: Ingvill Bjorland/NRK

– Det er nokså tomt her. For et par uker siden var det mange dyr her, men så måtte vi slakte 22 dyr, sier bonde Livar Nedrebø.

Han driver gård på Lye i Time kommune, og har sendt flere dyr til slakteriet enn han hadde lyst til.

– Det er ikke kjekt, men skal vi komme gjennom vinteren og holde liv i det viktigste, som er mordyrene og hunndyrene, så må jeg prioritere, sier han.

Har importert flere hundre rundballer

– Det er nok kyr igjen til å fylle melkekvoten. Jeg har slaktet de jeg kan, mener jeg, så får jeg se etter hvert, sier Nedrebø.

Allerede i april begynte Lye-bonden å importere rundballer fra utlandet. Siden det har han kjøpt flere hundre.

– Jeg så at det kom til å gå galt allerede tidlig i vinter. Det er jeg glad for når jeg ser situasjonen slik den er nå, for det blir rift om det som er til høsten. Det er ikke alle som begynte med import så tidlig, sier han.

– En kritisk situasjon

Ann Merete Furuberg

Ann Merete Furuberg, leder i norsk bonde- og småbrukerlag.

Foto: Norsk bonde- og småbrukarlag

Hele 22 ungdyr og kalver har Nedrebø sendt til slakteriet. Han hadde ventet til senere på året med å sende dyrene til slakt, dersom han hadde hatt nok fôr å ta av. Og fôrmangel er et problem i store deler av landet, så det er ikke bare å gå ut over fylkets grenser for å få påfyll.

– Det betyr stor reduksjon i inntekten ved at det blitr dyrere för når det er mindre for og mange må kjøpe for. Det er en ekstra utgift. Når mange bønder må redusere besetnignen betyr også det at de får redusert produksjonstilskudd, de får mindre å selge og mye lavere inntekt, sier leder i Småbrukerlaget, Anne Merete Fureberg.

– Enkelte bønder er i en kritisk situasjon, men det varierer mye, legger hun til.

– Føler med bøndene

Torgeir Erfjord

Regionsjef i Nortura Torgeir Erfjord.

Foto: Ingvill Bjorland/NRK

Tallene viser altså en elleve prosents økning sammenlignet med første halvår i 2012. På Norturas slakteriet på Forus i Stavanger, merker de klart det som skjer.

– Vi har sett noen dyr som har blitt slaktet for tidlig, når de er litt for lette, men vi har ikke merket noe panikkslakting enda. Vi føler med bøndene i den situasjonen de er i nå, når det er for lite fôr. Det får selvfølgelig økonomiske konsekvenser for de som må kjøpe fôr fra for eksempel Østlandet, sier regionsjef i Nortura Torgeir Erfjord.

– For enkelte bønder er det dramatisk. For de som har hatt kjempestore avlingssvikter, som har måttet kjøpe nye frø og så så igjen, er det klart at det får store konsekvenser. En del av dem må også slakte før tiden, sier han.

– En del hundre tusen mindre i inntekt

Bonde Livar Nedrebø på Lye har opplevd det som ellers kommer fram som prosenttall i storfeslakting i Norge. Kulden, som ødela reigrasveksten denne våren, har gjort noe med livet hans.

– Det blir en del hundre tusen mindre i inntekt. Investeringer som burde ha vært tatt blir lagt på is ett år eller to, til det er penger til det. Nå må vi prioritere å holde liv i dyrene, sier Nedrebø.