Hopp til innhold

Har satt verdensrekord i gatekunst

De franske gatekunstnerne Ella & Pitr har på oppdrag fra Nuart-festivalen i Stavanger dekket et område på fem fotballbaner med kunstverket «Lilith og Olaf».

Trolig er dette verdens største gatekunst-maleri.

VIDEO: Gatemaleriet på Jæren, laget av Ella & Pitr, er verdens største av sitt slag. Foto: Woldcam.

– Det blir det største vi har laget noen gang, men det er ikke størrelsen og verdensrekorden som er det viktigste, men tegningene og historien om dem, sier Pitr.

Ella&Pitr

Ella&Pitr på taket av Block Berge Bygg i Klepp.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Han og kona Ella utgjør den kjente franske gatekunstduoen Ella & Pitr, som i forkant av Nuart-festivalen i Stavanger fikk fritt spillerom på taket til bedriften Block Berge Bygg i Klepp på Jæren. Duoen har spesialisert seg på store takmalerier rundt om i verden, og har nå satt sitt avtrykk på Jæren.

Støttet av en hær av frivillige, har de dekket det 21,000 kvadratmeter store taket med kunstverket «Lilith og Olaf», en kvinne krøllet opp på taket med en liten figur som faller fra fingrene. Figuren er kong Olav I av Norge, som styrte landet 995-1000. Ifølge kunstnerne og Nuart-festivalledelsen finnes ikke et større utendørs maleri.

Flyr over på vei til Sola

På lørdag åpner Nuart-festivalen, som tidligere har satt sitt preg på blant annet Obrestad fyr , Stavanger sentrum , flytårnet på Sola og hedret 22.juli-ofre med gatekunst . Nå skal det gigantiske takmaleriet på Klepp også bli lagt merke til.

Forberedelser før start

Det trengtes mye maling for å dekke taket. Her før start.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Det er mange av innflyvningene til Sola lufthavn går rett over taket her, og Avinor skal spørre pilotene om de kan opplyse litt om dette, sier Sesella Knutsvik, presseansvarlig i Nuart-festivalen.

Sponsoravtalen med entreprenørfirmaet på Klepp betyr at Nuart får et kunstverk til en verdi av 250.000 kroner i år, og minst 50.000 kroner i støtte til prosjekter ved bedriften de to neste årene.

– Vi prøver å tenke på det som en investering. Vi har råd til det. Det er ikke store summer og vi får mye ut av det, sier administrerende direktør i Block Berge Bygg, Yngvar Karlsen.