NRK Meny
Normal

Har samlet inn 1,3 millioner kroner på 5 timer

13.300 har tatt oppfordringer fra Kristoffer Joner og donert 100 kroner til rettshjelp for asylsøkere – i Sylvi Listhaugs navn.

Anne-Margit Austenå

Ann-Magrit Austenå er generalsekretær i NOAS.

Foto: NRK

– Det er helt uvirkelig, sier generalsekretær i Norsk Organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå, til NRK.

Klokken 20.30 hadde organisasjonen fått inn 480.000 kroner på grunn av Kristoffer Joner sitt Facebook-stunt. To timer senere har de fått over 1,3 millioner.

– 13.300 donasjoner på 100 kroner. Det blir over 1,3 millioner kroner. Han har helt klart truffet en nerve, sier Austenå.

I Listhaug sitt navn

Det var i 17-tiden mandag den kjente skuespilleren, som også er bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Stavanger, la ut sin første melding på Facebook.

«At en som representerer landet vårt fryder seg over medmenneskers tragedie, er forkastelig» skriver Joner før han kommer med oppfordringen:

«Jeg har vært i dialog med NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere), og oppfordrer alle til å gi et bidrag på 100 kroner til deres arbeid – i Sylvi Listhaugs navn. For hver eneste donasjon som kommer inn, vil Sylvi Listhaug motta et personlig takkekort fra NOAS»

Listhaug svarte ved å skrive på Facebook:

«Hva vil dette hylekortet? Vil de ha svenske tilstander i Norge? Vil de at alle skal få bli om de behøver beskyttelse eller ikke? Vil de ha åpne grenser? »

Alvorlige saker

– Dette er veldig gledelig. Jeg så i ettermiddag at Joner hadde lagt ut posten. Vi har vært fullt ut informert om alt annet enn tidspunkt. Joner måtte ha hjelp til dette med Facebook, sier Austenå.

Austenå sier hun synes det er fint at noen fokuserer på at det ikke er greit at Listhaug uttaler seg slik hun gjør om saker som er alvorlige for asylsøkere.

– En ting er en stram politikk, men en annen ting er slik som hun holder på i sosiale medier med del og lik og tommel opp i saker der barn som har vokst opp her blir deportert, sier NOAS-lederen.

– Det kan være grunnen til at dette tar så veldig av. Han har truffet en nerve. Det er flere som reagerer på måten Sylvi Listhaug snakker på.

Rettshjelp

Pengene som nå kommer inn vil bli brukt til rettshjelp til spesielt asylsøkere med lengeværende asylbarn.

– Det er mange som ikke skjønner kompliserte papirer fra UNE og ikke forstår hvorfor de får avslag. Vi hjelper dem ved å enten forstå at de kan gå videre med saken, eller i noen tilfeller å forstå at det ikke er noen vei videre, sier Austenå.