– Omtrent like mange dør av radon som i trafikkulykker hvert år

Helsemyndighetene mener at 300 nordmenn hvert år får lungekreft etter å ha vært utsatt for radongass hjemme. Stavanger kommune har etter hvert en detaljert oversikt over hvordan det står til, men går ikke ut med det.

Egil Bjørløw

Egil Bjørløw, helsesjef i Stavanger kommune, har et kart som viser radonnivået på alle steder det er mål i kommunen. Men det må han holde for seg selv.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Vi vet at det stort sett er radon over alt. Anbefaler vi alle å måle radon hos seg selv, sier Egil Bjørløw, helsesjef i Stavanger kommune.

Etter røyking er radongass i inneluft den viktigste årsaken til at folk får lungekreft.

Om lag 300 personer dør hvert år av radongass her i landet. Like mange dør i trafikkulykker, sier Bjørløw. Likevel går ikke lokale myndigheter ut med kart som viser hvor folk er mest utsatt for gassen.

Har radonkart

Bjørløw anslår at flere tusen boliger i Stavanger kan ha for høy konsentrasjon av radongass. Det vet kommunen, for de får melding om alle radonmålinger som gjøres hjemme i de tusen hjem.

– Vi har et kart hvor vi har plottet inn alle de enkelte målestedene. Vi får dette fra firmaene som måler radon, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Radonmåler

Radon måles ved at slike detektorer plasseres i et rom i minst to måneder. Målingen må gjøres i vinterhalvåret.

Foto: Gammadata

Helsesjefen kunne godt tenke seg å legge kartet ut på nettet.

– Vi mener dette burde vært tilgjengelig for alle, men det får vi ikke lov til av Datatilsynet, sier han.

– Noen stenger det ute

– Målingene som foretas, gjøres av den enkelte boligeier. Det er de som eier målingen, forklarer Jacob Berner.

Han har sjekket radonkonsentrasjonen i boliger i Rogaland i 12 år. Slv om kunnskapsnivået rundt radon er bedre nå enn tidligere, møter han ennå mange som ikke vet noe om radon, og også noen som ikke har lyst til å vite.

– Noen stenger det ute, og vil ikke ha informasjon, sier han.

I Rogaland er det målt radon som overstiger de anbefalte grensene fra statens strålevern i alle kommuner utenom Karmøy og rundt Egersund.