Hopp til innhold

– Lettere å etablere asylmottak nå enn før

Flyktningkrisen har vist folket at asylmottak trengs, mener leder i Hero Norge, som har tilbudt UDI å etablere 2760 nye mottaksplasser i 14 norske kommuner.

Syriske kurdere strømmer over grensen til Tyrkia

Flyktningstrømmen fra Syria har gjort kommunepolitikere og folk flest mer villige til å ta imot flyktninger, melder Hero Norge. Her er en syrisk familie på vei over grensen til Tyrkia.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Tor Brekke

Tor Brekke, administrerende direktør i Hero Norge.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Vi har opplevd et stort stemningsskifte. Folk er positive og vil hjelpe i denne situasjonen, sier Tor Brekke, administrerende direktør i Hero Norge, som driver flest asylmottak i landet.

I vinter og vår la UDI ned mottaksplasser over hele landet, men det var før de så den voldsomme flyktningstrømmen fra Syria. Nå har etaten snudd, og har lagt 7500 mottaksplasser ut på anbud for å ta imot den store mengden flyktninger og asylsøkere.

Fristen gikk ut i går, og Hero Norge har svart med 15 tilbud på 14 nye asylmottak og én videreføring. Det gir 2760 plasser, fra nord til sør, noen i en mottaksbygning og andre i leiligheter.

hero asylsøknad

– En akutt situasjon

– De vi snakker med forstår at vi er i et akuttmodus og må finne innkvartering for mange fort, sier Brekke.

UDI merker også det samme, og er ikke overrasket over at jobben til Hero har vært lettere i år.

Atle Berge

Atle Berge, regiondirektør i UDI.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Vi opplever også en veldig god respons fra folk som ringer oss, og vil stille opp i denne situasjonen. Det er veldig positivt at mange er engasjert, og vil hjelpe til med blant annet innkvartering, sier Atle Berge, regiondirektør i UDI.

Kort etableringsfrist

UDI svarer på tilbudene 23. oktober, og vil at mottaksplassene skal være etablert allerede 1. desember.

– Det er kort tid, og krevende, men det trengs. De to siste månedene har antallet beboere i norske transittmottak blitt tredoblet. Disse menneskene må videre i systemet og ut i ordinære mottak der de får lære norsk og bli aktivisert og integrert, sier Brekke.

Regjeringen har også økt statsbudsjettet med 227 millioner kroner for å håndtere flyktningstrømmen på en bedre måte.

Nedlagt i fjor, men kan åpne på ny

I mai i fjor kom beskjeden om at UDI skulle legge ned de 200 plassene på det desentraliserte asylmottaket i Stavanger. Til tross for høylytte protester og en økning i antall asylsøkere, ble det slik.

Men nå kommer det trolig tilbake.

– Vi vil veldig gjerne komme i gang igjen i Stavanger. Siden vi la ned har leieprisene i byen stupt, og i tillegg har behovet økt. Alt ligger til rette for nye mottaksplasser, sier Brekke.

– Stavanger kommune har god erfaring med mottak, og Stavanger er en internasjonal by som er god å komme til for flyktninger. Kompetansen er i byen og vi kan være et godt vertskap for asylsøkere, sier varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF).

Asyl-demonstrasjon

Mange demonstrerte mot nedleggingen av asylmottaket i Stavanger i mai i fjor.

Foto: Kjersti Hetland / NRK