Har funnet grunnen til at «Tide Carrier» havarerte

Det var trolig gammel smøreolje som var årsaken til at lasteskipet «Tide Carrier» havarerte utenfor Jæren i sist uke. Sjøfartsdirektoratet har nå gitt skipet ni pålegg som må utbedres.

Lasteskipet «Tide Carrier» i trøbbel på Jæren

Tirsdag fortsatte Sjøfartsdirektoratet inspeksjonen av lasteskipet «Tide Carrier».

Foto: Anders Fehn / NRK

Tirsdag var Sjøfartsdirektoratet ombord og fortsatte den tekniske inspeksjonen av lasteskipet «Tide Carrier» som de påbegynte torsdag. Fartøyet fikk motorstopp utenfor Jærkysten den 22. februar, og ble derfra slept til Gismarvik kai i Tysvær.

Lars Alvestad, avdelingsdirektør for fartøy og sjøfolk i Sjøfartsdirektoratet, forklarer overfor NRK at de nå har funnet årsaken til havariet.

– Det er ganske sikkert smøreoljesystemet. Det har ikke vært rent. Det er forurenset smøreolje som gjør at det ikke har fungert, sier han.

Er det kritikkverdige forhold som har forekommet før, eller etter havariet?

– Smøreoljen burde vært skiftet før skipet gikk. Havariet kunne vært unngått hvis det hadde blitt gjort.

Nye pålegg

Etter Sjøfartsdirektoratets gjennomgang er det også blitt gitt et nytt pålegg, i tillegg til de åtte påleggene som ble gitt torsdag forrige uke.

Lars Alvestad, Sjøfartsdirektoratet

Lars Alvestad, avdelingsdirektør for fartøy og sjøfolk i Sjøfartsdirektoratet.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Det er grunn til å tro at fartøyet har hatt en grunnberøring. I den forbindelse er det gitt pålegg om at det skal foretas dykkeundersøkelse av skroget for å identifisere eventuelle skader, sier han.

Alvestad forklarer at dialogen med mannskapet om bord er god, og at de må være trygge på at maskineriet er ordentlig på stell før fartøyet kan fortalte Tysvær.

– Så vil vi se på omfanget og eventuelt om det er skader på skroget. Om det er skader, så må det repareres før avgang.