– Vi har alltid fryktet at dette kunne skje

Tidligere leder i Stavanger Turistforening, Kjell Helle Olsen, mener det bare var et spørsmål om tid før noen ville falle fra Preikestolen.

Preikestolen

Det er en høydeforskjell på over 600 meter fra toppen av platået og ned til bakken. Nå håper Kjell Helle Olsen at gårsdagens ulykke blir den siste.

Foto: Erik Waage / NRK

– Det som har skjedd er svært tragisk, men dette er noe vi har regnet med ville skje, sier Kjell Helle Olsen.

Han er tidligere leder for Stavanger Turistforening. Hele tiden har han fryktet for det han fikk høre i dag: En spansk turist omkom etter et fall fra Preikestolen.

– I år så regner vi med at rundt 200.000 mennesker vil besøke Preikestolen. Med en så stor tilstrømning av turister, er dette noe vi alltid har fryktet ville skje, sier Olsen.

Ikke skjedd tidligere

Kjell Helle Olsen

Tidligere leder i Stavanger Turistforening, Kjell Helle Olsen.

Foto: NRK

Ifølge den tidligere turistsjefen er det første gang noen omkommer etter et uheldig fall fra Preikestolen. Sikkerhetsdebatten har rast over flere år, men Turistforeningen har ikke tatt afære.

  • NY INFORMASJON 10.10.2013: – Det er kommet en melding som tyder på at dette var planlagt, ikke et uhell. Men vi trekker ingen konklusjoner før etterforskningen er ferdig, sier lensmann Odd-Bjørn Næss til Stavanger Aftenblad.

Les også: – Ikke gå til Preikestolen

– Når folk går opp til Preikestolen, så gjør de det på eget ansvar. Det eneste Turistforeningen kan bidra med er informasjon og råd, sier Olsen.

Olsen legger til at folk blir fort uoppmerksomme på toppen av Preikestolen.

– Det er mye som skjer på en gang. Folk skal ta bilder, noen lager mat, det gjelder å være oppmerksom. Hvis ikke kan det skje slike ulykker, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Tidligere leder i Stavanger Turistforening Kjell Helle-Olsen sier han aldri tidligere har hørt om at noen har falt utenfor Preikestolen.

Kjell Helle Olsen i Stavanger Turistforening har lenge fryktet fallulykker fra Preikestolen.

Politiet: – Vennene hørte skrik

Lensmann i Strand og Forsand, Odd-Bjørn Næss, sier til NRK.no at det var en vennegjeng som var sammen på Preikestolen.

– Det vi vet så langt er at det var en vennegjeng som dro til Preikestolen. En av dem skal ha falt utfor kanten, mer vet vi ikke, sier Næss.

Les også:

Han forteller at det er gjort vinteavhør av reisefølget, og at politiet etterforsker saken som et tragisk uhell.

– Det var ingen av vennene som så hva som skjedde, men de hørte skrik, forteller lensmannen.

Han forteller at etterforskningen vil fortsette, og at politiet trolig vil sitte på flere opplysninger i morgen.

Folk tar stadig flere sjanser

Flere har etterlyst gjerder på platået av Preikestolen. Dette mener Olsen kan slå negativt ut.

– Diskusjonen om å sette opp gjerder rundt platået har vært et tilbakevendende tema i mange år. Turistforeningen har ikke lyst til dette, fordi det skaper en falsk tygghet, sier han.

Olsen sier at folk stadig er villige til å ta sjanser på toppen. Dersom det også skulle blitt satt opp gjerder i området, tror han flere vil bruke dem til å balansere på.

– Nå ønsker folk å sitte på kanten av platået. Hvis kanten så blir et gjerde, vil folk stå på toppen av gjerdet også. Så vi frykter at dette kan bidra til flere ulykker på bakgrunn av folks trang til å tøye grensene, sier han.

Nå håper han at dette blir det første og siste fallet fra Preikestolen.

– Hele hendelsen er bare tragisk, sier han.