Har du blodsugere i sengen?

På med pysjen - nå er blodsugende insekter tilbake i Norge.

Veggedyr

Blodsugende veggedyr har plaget mange stavangerfolk i sengen i sommer. Ikke siden krigens dager har så mange meldt fra om disse hissige insektene.

Både hotell, campingplasser og privathus har hatt besøk av insektene som kan gi sterke allergiske plager, sier Lars Ove Hansen i Anticimex i Stavanger

Kryper fram om natten 

Lars Ove Hansen
Foto: Øystein Ellingsen / NRK

De gjemmer seg under madrasser, i laken og i gardinene. Om natten kryper de fram, og biter på steder som ikke er tildekket av sengeklær: hals, skuldre, armer, hender og føtter. Noen får kraftige plager etter å ha hatt besøk av blodsugeren,  forteller Lars Ove Hansen.

Ved hjelp av moderne insektsmidler ble veggedyret nesten utryddet i Norge, men nå  har det blitt vanligere igjen. I Stavanger har Anticimex oppdaget 16 hus med veggedyr i sommer. 

I bagasjen

Etter en utenlandstur kan du risikere å få med deg veggedyr hjem i bagasjen.  Men det er ikke bare turisme som sprer dyrene. Transport av gamle, brukte møbler og annet innbo kan føre insektene med seg inn i hjemmet ditt.

- Folk reiser mer, de flytter oftere over landegrenser og da drar de dem med seg, sier Hansen.  Veggedyrene tåler ikke så mye varme, så de kommer fra mellom-Europa - fra store land som Tyskland, Polen og Storbritannia.   

Karakteristisk lukt

Veggedyret blir 5-6mm og utskiller en sterk karakteristisk lukt. Dyret gjemmer seg om dagen i sprekker, ofte flere sammen.  Og om kvelden og natten kommer de fram for å finne seg et blodmåltid.  Det kravler ganske raskt avsted og kan gå ganske langt i rommet på jakt etter en sovende person eller et gjemmested. 

De kan legge 4-5 gulaktige egg per dag i grupper på 10-50 egg, tilsammen 200 - 500 per hunn.  Veggedyrhunnen krever et blodmåltid før hver eggleggingsperiode. 

På med pysjen

Veggedyret biter mennesker som oftest på steder som er udekket av klær, dvs. hender, armer og hals.  Et voksent veggedyr bruker 3-5 minutter på å bli mett. Da svulmer bakkroppen opp og etterpå kravler den tilbake til gjemmestdet sitt for å fordøye herligheten. 

Kan ikke vaskes vekk

- Dette har ingenting med manglende hygiene å gjøre, forsikrer Hansen.  Dyrene kan hverken støvsuges eller vaskes vekk. Sengetøy må fryses eller legges i badstuen for å bli kvitt udyrene.  I Anticimex sprayer vi sprekker med kulde på - 87grader eller vi bruker kjemisk behandling.