NRK Meny
Normal

Bybanekontoret har brukt flere millioner kroner på PR-byrå

Bybanekontoret betalte for døgnbemannet krisetelefon, nå er regningen til PR-byrået på 5 millioner kroner. – Hårreisende pengebruk, sier Ellen Solheim (KrF), leder for samferdselsutvalget i Rogaland.

Bybane ved Kvadrat

KJEMPER FOR BYBANE: En illustrasjon fra bybanekontoret syner hvordan det kan sjå ut dersom bybanen kommer til Stavanger-området. Dette er like utenfor kjøpesenteret Kvadrat i Sandnes.

Foto: Bybanekontoret

Ellen Solheim

Lederen for samferdselsutvalget i Rogaland, Ellen Solheim, reagerer på pengebruken til bybanekontoret.

Foto: Bitmap/Markus / KrF

Både rådmenn og politikere reagerte da NRK i forrige uke fortalte at bybanekontoret har brukt 4 millioner kroner på PR-byrå bare det siste året.

Nå viser det seg at regningen er enda høyere.

Fakturaene NRK har fått utlevert viser at bybanekontoret bare i oktober betalte Burson-Marsteller 1.048.000 kroner. Dette i tillegg til de fire millionene som PR-byrået har fakturert bybanekontoret siden november i fjor.

Offentlige penger

I 2007 opprettet politikerne bybanekontoret i Stavanger. Her skulle en utvikle et bybanesystem som knytter sammen Stavanger, Sandnes og Sola kommune. Kontoret har tilholdssted i Rogaland fylkeskommune sine lokaler i Stavanger.

Det som nå kommer frem er at bybanekontoret har brukt offentlige midler på blandt annet ukentlige møter med Burson-Marsteller, som også har kunnet tilby bybanekontoret en døgnbemannet krisetelefon.

Kontrakten med PR-byrået er resultat av et offentlig anbud, noe bybanekontoret har vært forpliktet til å lyse ut.

I anbudet heter det at rammen for kontrakten er på mellom 1,4 og 2,4 millioner kroner, men da over en periode på to år fra kontrakten ble inngått i fjor høst.

Nå viser det seg at bybanekontoret har brukt langt over det doble på bare ett år.

Fylkesutvalget i Rogaland

Fylkesutvalget er samlet for å diskutere bybanekontoret og bybanespørsmålet i dag. Her kom det frem at Ap går inn for å legge ned kontoret.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Hårreisende pengebruk

– Fem millioner på ett år er formidable summer, i alle fall i et budsjett som totalt er på 35 millioner kroner, sier Ellen Solheim, som er lederen for samferdselsutvalget i Rogaland fylkeskommune.

Hun finner pengebruken hårreisende, og mener at det ikke er nødvendig med en krisetelefon når bybanekontoret sliter med tøff behandling i media.

– Jeg tror ikke det er noen i det politiske systemet som kan forsvare dette, og det vil garantert få konsekvenser, sier hun.

Fylkespolitikeren beklager at det har blitt brukt så mye penger til PR-byrå, og håper ikke det vil få betydning for utfallet i debatten.

Fylkesordførar Janne Johnsen (H) reagerer også på summene som er brukte på PR-byrå.

– Vi må gå inn å se på hva som har skjedd her, og det er mye som tyder på at vi må ligge litt tettere på hvordan kontoret disponerer pengene sine.

Hun slår likevel fast at bybanekontoret ikke har gått ut over det totale budsjettet.

– De skal likevel ha ros for jobben de har gjort med å få ut reguleringsplaner og se på hvor en eventuell bybane skal gå, det er tross alt den viktigste jobben bybanekontoret gjør.

Positiv omtale i media

I tilbudet fra Burson-Marsteller, som PR-byrået vant kontrakten på, heter det blant annet at målet for informasjonsstrategien er å øke kunnskapen om bybaneprosjektet i befolkningen.

Men også å øke positiv og informativ omtale av bybanen i media.

I tilbudet heter det også at Burson-Marsteller vil operere med et kjerneteam som til enhver tid står tilgjengelig for bybanekontoret og at PR-byrået vil stille en egen døgnbemannet krisetelefon til disposisjon for bybanekontoret.