Hopp til innhold

Håper plakatene vil starte debatt om voldtekt

Fredag kveld hang Stavanger kommune opp plakatene, som skal bidra til å forebygge voldtekter, på utestedene i Stavanger.

Plakater mot voldtekt

Foto: Zbigniew Czaplicki.

Fredag kveld satte Stavanger kommune i gang en kampanje mot nachspielvoldtekter. Helt spesielle plakater ble hengt opp på utestedene i lysløypa i Stavanger sentrum.

Svein Helland Sivertsen

Svein Helland Sivertsen, leder for kriminalforebyggende arbeid i Stavanger kommune.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK
Truls Drageset Dydland

Truls Dragseth Dydland, ungdomspolitiker for Rødt, og bystyremedlem i Stavanger.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

– Det er ingen steder det det står at dette er en voldtektsforebyggende kampanje. Vi ønsker at dette skal skape en dialog mellom gutter og gutter, jenter og gutter og gutter og jenter, sier Svein Helland Sivertsen, leder for kriminalforebyggende arbeid i Stavanger kommune.

– Av ungdom, for ungdom

Voldtekt er ikke nevnt med et ord. Likevel skal plakatene som skal opp på utestedene få unge til å tenke nettopp på det. Det er unge selv som har vært med på å utarbeide plakatkampanjen, og de har vært helt bevisste på budskapet.

– Dette er en kampanje laget av ungdom, for ungdom. Derfor får vi et helt annet perspektiv på det, og vi håper at ungdom skal se litt annerledes på den, sier Truls Dragseth Dydland, ungdomspolitiker for Rødt, og bystyremedlem i Stavanger.

Det heftige utelivet i lysløypa i Stavanger gjør unge, fulle jenter svært utsatt for overgrep.

Viktig at ungdommen engasjerer seg

Susanne Andersen og Maren Berner var med på å henge opp plakatene fredag kveld. De synes at det er en aktuell og viktig kampanje.

– Det er viktig at ungdommen engasjerer seg, og vi er jo en del av det. Vi må forebygge så mye vi kan, slik at det bli mindre voldtekter i Stavanger og resten av landet, sier Andersen.

Voldtektsaksjon i Stavanger.

Plakatene ble hengt opp i Stavanger sentrum fredag kveld. Fra venstre Susanne Andersen, Maren Berner og Svein Helland Sivertsen

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Blitt mer utrygge

Jentene forteller at de blir mer utrygge av å høre at jenter blir voldtatt, noe som har ført til at venninnene har blitt flinkere til å passe på hverandre.

– Det er et tema som ofte blir diskutert i venninnegjengen og på skolen, spesielt har det blitt snakket mye om i det siste. Nå går vi for eksempel aldri hjem alene, sier Berner.

De to jentene går heller hjem tidlig fra en fest for å la den ene slippe å gå alene. Begge har troen på at tiltaket vil fungere.

– Det er jo synd at vi må gjøre slike tiltak, men vi ser at det er nødvendig. Jeg tror det vil hjelpe, om det bare er èn som tenker seg om, så hjelper jo det også, sier Andersen.

– Må få belyst problematikken

Stavanger kommune har tro på at plaktene vil ha effekt.

– V håper at disse plakatene skal skape en debatt der ute, at man skal begynne å snakke om hva som er lov, akseptabelt, og om hvor grensene går, sier Helland Sivertsen.

Også utelivsnæringen er positive til kampanjen.

– Vi må få belyst problematikken. Veldig få vet at det ofte er en person man kjenner som begår overgrepet. Nå får vi hvertfall startet et sted, sier Kristiane Tambo som jobber som servitør på utestedet Dickens.

Det er første gang en slik kampanje gjennomføres i Norge.

Plakater mot voldtekt

Beskjeder som: tenk!, min kropp er bare min, av med ølbrillene og ikke gå for langt står på plakatene med bilder av unge menneskers ansikter.

Foto: Stavanger kommune