Heiet pappas mat mot gull

For første gang på tjue år arrangeres kokke-VM i Stavanger og Norge. En konkurranse selv en av Norges beste kokker tror han ikke hadde klart.

– Heia pappa, heia pappa, ljomer det i utstillingshallen i Stavanger.

Det ryker fra grillen, det lukter fantastisk og intensiteten er skyhøy. Sju lag fra hele verden, deriblant stavangerkokk Christopher Davidsen og assistent Christer Rødseth fra Aurskog, konkurrerer om verdensmestertittelen.

– Jeg er helt sikker på at han vinner, sier Davidsen datter Amalie.

Hun og lillesøsteren har fått med seg hele heiagjengen til å heie på pappaen.

Bedre enn Bocuse d'Or-kokken

I heiagjengen står kokker fra hele verden, deriblant Michelin-kokk Even Ramsvik fra restauranten Ylajali i Oslo og Norges Bocuse d'Or-håp 2014, Ørjan Johanessen.

– I dag er han bedre enn meg. Det han gjør nå, å servere fire retter på de få timene, det hadde ikke jeg klart, sier Johanessen.

Til forskjell fra kokkekonkurransen Bocuse d'Or serveres rettene på enkelttallerker, og konkurransen går på rundgang blant medlemsnasjonene. Og selv om matkonkurransen Bocus d'Or er mer kjent, er kravene minst like høye i dag.

– Han bli jo verdensmester her og, og det sier litt, sier Johannessen.

Mens vi står der serveres rett nummer tre for dagen, kobebiff. Den er grillet, og skåret opp med presisjon. I tillegg til dommerne får og spesielt inviterte gjester smake, og noen klarer ikke legge skjul på hva de synes.

Christopher Davidsen griller under kokke-VM i Stavanger

Christopher Davidsen griller kobebiff under kokke-VM.

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Jeg måtte bare lukke øynene og nyte, dette er jo fantastisk godt, sier Per Engen som er markedssjef i Asko som sponser mesterskapet.

Han er sikker på at det skal mye til for å slå Norges fire retter i dagens konkurranse.

Mest fornøyd med kveiten

Konkurrentene i dag serverte en forrett, en kveiterett, en rett med kobebiff og en dessert. Det blir ikke avgjort før på lørdag hvem som vinner Global Chef, konkurransen som regnes som det offisielle verdensmesterskapet i kokkekunst.

I tillegg arrangeres det og en juniorkonkurranse og en konditorkonkurranse under kokkekongressen som foregår i Stavanger denne uka.

Etter forberedelser og kokkelering siden klokken sju i dag tidlig blir den fjerde og siste retten, desserten, båret vekk fra Davidsens kjøkkenbenk, og til dommere og gjester.

Christopher Davidsens kveiterett under kokke-VM 2014

Christopher Davidsens kveiterett under kokke-VM 2014.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Jubelen står i taket, og Davidsen og assistent Rødseth gir hverandre en solid klem.

– Jeg er fornøyd med det vi har gjort i dag. Det jeg synes var best er kveiten, sausen var som gull, sier en fornøyd kokk mens han tørker svetten.

– Bocuse d'Or-kokk Ørjan Johanessen sier han ikke hadde klart det du har gjort i dag, hva synes du om det?

– Det er bare noe han sier, sier Davidsen mens han ler vekk komplementet fra mesterkokken.

I bakgrunnen høres datterens heiarop, og etter å ha servert den siste tallerkenen er det hun som får den lengste klemmen.