NRK Meny
Normal

Har investert 1,5 milliarder for å vokse – kaster ut den nest største kunden

Det er brukt milliardbeløp for å sikre at Forum-området i Stavanger skal være konkurransedyktig på messer. Samtidig kastes den nest største kunden ut.

ONS

ONS er den største kunden på Stavanger Forum, og Forum vil fortsatt ha et tett samarbeid med messa. Det betyr at samarbeidet med OTD ikke kan fortsette som i dag.

Foto: MARTIN SKAU

– Vi håper jo at dette løser seg, men hvis det ikke skjer så er vi vitne til at det er en aktør som får en monopolsituasjon på Tjensvollområdet innen oljemesser, sier Peter Keilen som er daglig leder for oljemessa OTD.

Han håper Stavanger Forum snur, og lar OTD arrangere oljemesse i konferanselokalene på Tjensvoll i Stavanger annethvert år frem til 2021. For Keilen og OTD er helt sikre på at de har en juridisk bindende avtale med Forum om å arranger messe i flere år fremover.

Saken kom i et annet lys

Men forrige uke kom beskjeden fra Stavanger Forum, de avslutter samarbeidet med OTD. Messa som trakk mellom 25.000 og 30.000 besøkende da de arrangerte i Stavanger i 2011. Utgangspunktet skal ha vært signaler sendt fra ONS om at de ikke synes noe om konkurransesituasjonen som oppsto hvis OTD fikk avtale i mange år fremover.

Jon Are Rørtveit i ONS

Jon Are Rørtveit i ONS mener en langsiktig avtale mellom OTD o Stavanger Forum ikke vil være gunstig for samarbeidet de har hatt med Forum.

Foto: ONS

– Vi synes det var helt greit at OTD var her i 2011, og de fikk da bruke en del ting vi hadde vært med å bygge opp. Men når dette ble på en mer permanent basis så stiller saken seg i et annet lys, sier nestleder i ONS, Jon Are Rørtveit.

ONS sendte derfor det de kaller «signaler» til Stavanger forum om at det ikke var en ønskelig situasjon. Samarbeidet med OTD ble dermed avsluttet.

– Vi var forberedt på at motparten (OTD, journ.anm.) ville ha et annet syn på det, og at de ville motsette seg den beslutningen vi hadde tatt, sier styreleder for Stavanger forum, Christian Rugland.

– De mener jo de har en juridisk bindende avtale frem til 2012, stemmer ikke dette?

– Der har vi et motsatt syn, og det er bekreftet gjennom eksterne juridiske vurderinger.

Les også: Prestisjeprosjekter for milliarder

Les også: – OTD har rett til å være i Forum ut 2021

Store investeringer

Regnskapstallene hos Stavanger forum går opp og ned i samsvar med ONS-år. Antall messer og konferanser som velger å bruke haller og fasiliteter er stort, men ikke i nærheten av å forsvare investeringene uten at ONS regnes med.

Derfor understreker Rugland at det var viktig å opprettholde samarbeidet med ONS, som tross alt er den største kunden.

– Det er jo investert milliardbeløp totalt fra Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og dere, for å legge til rett for vekst. Forstår du at mange er skeptiske til at dere kaster ut den nest største kunden?

– Ja, jeg forstår at det stilles spørsmål til det. Det er jo noe av grunnlaget styret har tatt denne beslutningen på. Men vi tror at vi kan utvikle regionen enda bedre om vi fortsetter å følge den strategien vi har fulgt til nå, sier Rugland.

Les også: Oppgitt over nytt ONS-arrangement

– Ikke monopolsituasjon

Christian Rugland

Christian Rugland er styreleder i Stavanger Forum.

Foto: NRK

ONS på sin side mener det aldri har vært snakk om trusler fra deres side, og de har heller ingen planer om å trekke seg ut av området. Men de påpeker at de har utarbeidet samarbeid med Stavanger forum over mange år, noe som inkluderer både bygging av midlertidige haller og mer permanent bemanning. Dette er de skeptiske til at en konkurrent skal nyte godt av uten å måtte betale for det.

– Dere er ikke redde for at det kan bli en monopolsituasjon?

– Nei, det blir ikke noe monopol med ONS. Det kommer til å bli en rekke andre aktiviteter på tjensvollområdet.

– Men ikke noe annen oljemesse enn ONS?

– Det er mange typer oljemesser og arrangementer i bransjen og det kommer fortsatt til å være det, sier Rugland.

Det er ifølge Aftenbladet varslet søksmål fra OTD, og det kreves en erstatning på 100 millioner kroner. Begge sider mener de har loven på sin side, og med mindre styret i Forum kommer til en annen beslutning går saken til rettssystemet.

– Jeg håper jo at de kommer til å snu. Med den massive støtten vi får fra oljebransjen, næringslivet og byen Stavanger så tror jeg at dette snur, avslutter Keilen.

Utsatte behandlingen av saken

Styret i Stavanger Forum valgte i kveld å utsette behandlingen av striden med oljemessa OTD til 30. september, melder Aftenbladet.

– Vi har valgt å utsette saken, fordi det er stilt spørsmål ved habiliteten til meg selv og Ellen Solheim, sa styreleder Christian Rugland til avisen etter at styremøtet var slutt.