NRK Meny
Normal

Håper på en myk landing

Boligprisene vil falle ytterligere i 2014, spår eiendomsmeglerne. Men ikke i Rogaland. Boligselgere her tror på en utflating av prisene i byene, og en prisstigning på nye boliger i utkanten av byene.

Bustadprisane kjem til å gå ned også i 2014, spår eiegedomsmeglarane. Men ikkje i Rogaland. Her trur ekspertane på ei utflating av prisane i byane, og prisstiging på nye bygg i utkanten av byane.

VIDEO: Tall fra Dine Penger viser nedgang i boligmarkedet i desember. Foto: Eirik Gjesdal/NRK.

– Slutten på boligåret 2013 ble fortsatt nedgang. Vi ser kanskje en tendens til at nedgangen ikke er så sterk som den var tidligere i høst. Vi håper kanskje at dette kan være den myke landingen som det har vært snakk om, sier Rune Bertelsen, leder for Rogaland Eiendomsmeglerforening.

I desember falt boligprisene for første gang på 3 år. I Stavanger gikk den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen ned med én prosent i desember. Det samme skjedde med prisene i Sandnes.

– Nervøse selgere

Rune Bertelsen

Rune Bertelsen, leder for Rogaland Eiendomsmeglerforening.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Idag kom tallene som spår en ytterligere nedgang.

– Første kvartal 2014 er nok mer spennende enn det har vært på mange år. Tidligere har inngangen på et år vært preget av sterk optimisme og den vesentlige delen av prisøkningen i løpet av et år har ofte skjedd i løpet av de tre første månedene. Nå er vi spent på om det blir litt opp eller litt ned. Det er mye nervøsitet å spore hos enkelte selgere, men mitt inntrykk er at boligmarkedet er veldig robust, sier Bertelsen.

Skal selge 720 boliger i år

Njål Østerhus

Njål Østerhus, konsernsjef i Østerhus-gruppen.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Men det er liten nervøsitet å spore hos de store utbyggerne i Rogaland, selv om de regner med en utflating av prisene.

– Det kan godt være. Markedet er under press og en liten justering kan komme, men det har tross alt være fem særdeles gode år i vår bransje, sier Njål Østerhus, konsernsjef i Østerhus-gruppen.

– Vi står på, kjører offensivt og kommer ut med 720 nye boliger for salg i år. Vi føler enda at det er et godt press. Vi gjør det som må til for å holde trykket og full produksjon, legger han til.

Spår størst vekst i Klepp, Sola og Rennesøy

Og i flere kommuner i Rogaland vil boligprisene stige, ifølge Dine Penger, som peker på randsonen rundt byene.

– I Stavanger og Sandnes har prisene steget mest i landet i mange år. Det har nok ført til at de stanger litt i taket og at boligkjøpere har sett utenfor kommunegrensene. Kommuner som Rennesøy, Klepp og Sola har hatt en markant prisvekst, større enn i byene, sier Bertelsen.

– Det kan hende det blir en liten prisstigning der ja, men jeg vil ikke tro det blir noe særlig. Vi har hatt et eventyrlig salg i randsonen i fjor med 330 millioner mer enn 2013. Vi er kjempefornøyde, sier Østerhus.