Hopp til innhold

Håper på en miljørevolusjon i anleggsbransjen

Anlegget til 70 millioner kan gjenvinne 80 prosent av jord- og steinavfallet fra anleggsindustrien, som i dag er ubrukelig. Kapasiteten er på en million tonn i året, så Velde Pukk venter på flere oppdrag.

Egil Velde

Velde i Sandnes har brukt 70 millioner kroner på et anlegg som gjør jord, stein og asfalt til brukbart materiale.

Foto: Anders Fehn / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vi oppnår veldig mye lavere CO₂-avtrykk og det er mye mer miljøvennlig. Vi tar en masse som til nå har blitt sendt til deponier, og bruker den om igjen, sier konsernleder Egil Velde i Velde Industrier AS.

Han klippet i dag snoren på det bransjen kaller et miljøanlegg i verdensklasse. Det er det første av sitt slag i Skandinavia, og det finnes få i verden.

– Dette anlegget resirkulerer alle typer jord, stein og gravemasser, som til nå har gått til deponier. Vi sitter igjen med inntil 80 prosent stein og sand som vi kan bruke og selge om igjen, sier han.

Steinopphoggingsbedriften Velde i Sandnes har brukt 70 millioner kroner på et nytt anlegg som resirkulerer jord, stein og gravemasser. Dette avfallet fra grave- og bygningsarbeid har tidligere vært ubrukelig, men blir nå foredlet til stein og sand, som kan brukes om igjen.

Resirkulerer 300 tonn i timen

– Vi har til nå brukt drøyt 70 millioner, og vi er ikke helt ferdig ennå. Det er en stor investering, men den er veldig langsiktig og fremtidsrettet, sier Velde.

– Det finnes ikke noe lignende i Norge. Det er det største gjenvinningsanlegget vår leverandør har laget, sier han.

Anlegget har en kapasitet på 300 tonn i timen, og en million tonn i året.

– Vi kan nå gjenvinne en million tonn grave- og bygningsmasse i året uten problem. Pågangen er ikke så stor i dag, men anlegget klarer det, så nå må vi vise bransjen hva vi kan, og få dem til å velge dette miljøvennlige alternativet, sier Velde.

Velde Pukk

Anlegget resirkulerer 300 tonn grave- og bygningsmasse i timen, og en million tonn i året.

Foto: Anders Fehn/NRK