Normal

– Kongen er jo bonde, så han støtter oss nok

Bonde Torleif Todnem i Randaberg håper på kongelig støtte i kampen mot regjeringen. I dag leverer han de første potetene til kongens bord.

Torleif Todnem

Bonde Torleif Todnem i Randaberg sender i dag årets første poteter til kongen, som han pleier, men neste år kan det være slutt.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Jeg tror kongen skjønner at vi må produsere mat i Norge også, at vi ikke kan kjøpe alt fra utlandet, sier Torleif Todnem, bonde i Randaberg på Nord-Jæren.

Todnem plukker poteter fra åkeren sin i Randaberg. 14. mai er ny rekord for bonden, som pleier å være først i landet med potetene.

Han pleier også å sende første ladning poteter til kongen.

– Kongen er jo også bonde, er han ikke? Så jeg håper at han kan legge inn et godt ord til politikerne i forhold til dette dårlige oppgjøret, sier Todnem.

– Kjempedårlig tilbud

I likhet med de aller fleste bøndene i Norge, har han lite til overs for regjeringens tilbud.

– Det er et kjempedårlig tilbud! Vi skal jo leve vi også, så hvis folk vil ha mat på bordet, så må de støtte bonden.

Kongen får altså poteter i år, men hva som skjer framover, er usikkert.

Bonde Torleif Todnem i Randaberg håper på kongelig støtte i kampen mot regjeringen. I dag leverer han de første potetene til kongens bord.

Se bonden Torleif Todnem plukker poteter fra åkeren sin i Randaberg. Foto: Arild Eskeland

– Dette er kanskje siste gangen vi sender poteter til kongen, hvis oppgjøret blir så dårlig som dette. Da må vi kanskje finne på noe annet å gjøre, sier Todnem.

Ikke overraskende støtter han bøndene som noen steinkast bortenfor blokkerer innkjørselen til kloakkanlegget i Mekjarvik.

• LES OGSÅ: Bønder blokkerer kloakkanlegg i Mekjarvik

– Forhandlingene må fortsette

Todnem oppfordrer regjeringen til å ta opp forhandlingene igjen:

– De må se at dette ikke går. De kan ikke legge på bordet et dårlige tilbud enn det vi fikk i fjor, konstaterer han.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil satse på storbonden. Todnem er selv storbonde, men ikke mer positiv til regjeringens politikk av den grunn.

– Det er ikke fort gjort å lage storbønder i Norge, vi må ha en overgang. De kan ikke bare kutte over natta, sier Todnem.