Hopp til innhold

Håper å bli kvitt plagene på nytt allergisenter

For å imøtekomme den voldsomme økningen av allergier skal det nå opprettes regionale allergisentre over hele landet. I dag er det offisiell åpning av Allergisenteret ved Stavanger Universitetssjukehus.

Allergi-blås

Sykepleier Åshild Enevoldsen tar lungetest på pasient Kristin Thorsnes på det nye allergisenteret ved Stavanger Universitetssjukehus.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Sykepleier Åshild Enevoldsen tar lungetest på pasient Kristin Thorsnes på det nye allergisenteret ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS), som åpner offisielt i dag. Thorsnes er blant en million nordmenn som er plaget av pollenallergi.

– Så puster du godt ut, instruerer sykepleier Enevoldsen.

Testresultata er bra, og Thorsnes kan få vaksine mot pollenallergien uten å behandle lungene først. Det er godt nytt for henne som er mye plaget av allergi.

– Jeg har ganske sterk pollenallergi, både gress og alt sammen, og jeg er plaget hele sommeren og våren, så jeg blir veldig trøtt og sliten, sier hun.

40 prosent får allergi

Men Thorsnes er langt fra alene. 40 prosent av landets befolkning får allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet – og problemet er økende, ifølge Verdens Helseorganisasjon.

For å møte dette, ønsker Helse- og omsorgsdepartementet å opprette regionale allergisentre i hele landet. I Stavanger har de vært i gang siden i sommer.

Elin-Johanne Katle

Elin-Johanne Katle, leder ved Allergisenteret i Stavanger, ser fordelen med å samle kompetansen på ett sted.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– Her skal pasienter med allergi få et tverrfaglig tilbud. Vi har både hudlege, lungelege og øre-, nese-, halslege ansatt hos oss i tillegg til fagsykepleiere, sier Elin-Johanne Katle, som er leder ved allergisenteret.

Kunnskap og behandling på ett sted

– Hva er det allergipasienter får nå som de ikke har fått før?

– Pasienten får behandling og utredning på ett sted. Og så blir det lettere for oss spesialister å samarbeide og diskutere problemstillinger, noe som gjør tilbudet til pasienten bedre, sier hun.

Astma- og allergiforbundet er glade for at det nå kommer allergisentre rundt om i hele landet..

– Her blir det samlet kompetanse, og her får spesialistene utviklet kunnskapen sin. For i Norge i dag er det en stor urovekkende økning i både astma- og allergitilfeller, sier Hildur Østbø, regionsekretær i forbundet.

Ser fram til vaksinasjon

– Og så smell til, hold ut!

Tilbake på allergisenteret i Stavanger er Kristin Thorsnes fornøyd med behandlingen hun har fått. Håpet er å bli kvitt allergiplagene for alltid.

– Jeg gleder meg til å komme i gang med vaksinasjonen – jeg håper at det vil hjelpe meg, sier Thorsnes.