NRK Meny
Normal

Håp for to ambulanser i Sauda likevel

Etter nye opplysninger fra Sauda kommune vil Helse Fonna vil se på saken om halvering av ambulansetjenesten på Sauda på ny.

Ambulanse

Det var i et brev Helse Fonna opplyste om at de ønsker å legge ned en av to ambulanser i kommunen. Nye opplysninger gjør derimot at Helse Fonna vil vurdere saken på ny.

Foto: Svein Morten Hagen / NRK

Det har ikke falt i god jord både blant fagfolk og innbyggerne i Sauda at Helse Fonna ønsker å halvere ambulansetilbudet etter nyttår .

Grunnen er at helseforetaket sliter med å få nok folk til å bemanne ambulansene.

Men etter at politikerne og kommuneoverlegen kom med nye opplysninger til Helse Fonna-ledelsen, vil de se på saken på nytt.

– Sauda kommune har sendt oss et brev, så skal vi ta kontakt med kommunen for å komme videre i dialogen om ambulansetjenesten, sier administrerende direktør Olav Klausen i Helse Fonna til NRK.

Utsetter sluttdato

Det var i et brev tidligere i måneden det kom frem at de ønsker å legge ned en av to ambulanser i kommunen.

Kommunen har en dagambulanse som er operativ mellom 8 og 4, i tillegg til en som er døgnoperativ.

Det er dagambulansen som Helse Fonna ønsker å legge ned. Men Klausen avviser at 2. januar 2013 fremdeles er en sluttdato for dagambulansen.

– Nei, jeg tror ikke den datoen blir stående. Vi vil nå ta opp igjen dialogen med Sauda etter brevet de har sendt til oss, understreker han.

Forventer at Helse Fonna snur

Brita Øygard

Kommuneoverlege Brita Øygard i Sauda kommune forventer at Helse Fonna snur.

Foto: Svein Morten Hagen / NRK

Tall fra ambulansetjenesten, som NRK har fått tilgang til, viser en økning i antall ambulanseturer de siste årene. Også antall kilometer har gått opp.

I tillegg mener kommuneoverlege Brita Øygard at det ikke er faglig forsvarlig å kun ha en ambulanse i bygda. Hun mener det kan stå om liv og helse dersom tilbudet i kommunen blir halvert.

Derfor forventer hun at Helse Fonna snur.

– Jeg forventer at de faktisk tar initiativ til å gjennomføre en konsekvensanalyse, sier Øygard til NRK.

– I ytterste konsekvens kan det være at vi oppretter en såkalt usemjeprotokoll i tråd med den overordna samarbeidsavtalen som vi har gjennom samhandlingsreformen, avslutter hun.

Helse Fonna får ikke folk til å kjøre ambulanse, nå vil de halvere tilbudet i Sauda.

Se NRK Rogalands reportasje fra Sauda etter nyheten om at Helse Fonna ønsker å halvere ambulansetilbudet i kommunen.