NRK Meny
Normal

Hani rekruttert få dager før ranet

Da NOKAS-siktede Jusuf Hani (28) ble med på ranslaget hadde han aldri forestilt seg hvilken tragisk utgang det skulle få.

Nokas-ranet
Foto: Overvåkningskamera

- I et kort avhør tirsdag kveld tilsto Hani at han hadde deltatt i NOKAS-ranet 5. april 2004. Det var et kort avhør, bare en halvtime omtrent, og mye gikk med til formaliteter. Han fikk lagt fram sin rolle i grove trekk og skissert hvordan han reiste fra Stavanger og videre etter ranet, sier Hanis advokat Abdelilah Saeme til NTB.

Ifølge politiet og Saeme virket Hani rolig under avhøret.

- Det er klart han er lettet over å få forklart seg. Det var bare få dager før ranet at han ble spurt om å være med. Han hadde aldri forestilt seg at det skulle få et så tragisk utfall, sier Saeme.

Godtar fengsling

- Det er nå foreløpig pause i avhørene av svenskalbaneren. Både han og jeg ønsker at jeg er til stede under avhør. Men han har godtatt varetektsfengsling, så det avgjøres ved kontorforretning i hans og mitt fravær, sier Saeme.

Politiinspektør Ernst K. Rossebø ved Rogaland politidistrikt bekrefter at fengslingsspørsmålet behandles onsdag eller torsdag.

- Her er ikke alle papirene klare ennå, men det blir nok snakk om fire ukers varetekt i første omgang, sier Rossebø.

Slik forholdene er nå, ser ikke politiet behov for at Hani blir ilagt brev- og besøksforbud.

Ulik forklaring

Hani og NOKAS-dømte Ikmet Kodzadziku har begge albansk bakgrunn og var bestekamerater fra Göteborg. De reiste sammen fra Norge 2. april 2004.

Ifølge Kodzadziku skulle de to gjennomføre en narkotikahandel i Stavanger. Hani har imidlertid nå innrømmet det påtalemyndigheten hele veien har trodd, at han deltok i ranet.

Bare en time etter ranet reiste kameratene fra byen og satte kurs for Göteborg. Kodzadziku ble pågrepet, tiltalt og dømt for NOKAS-ranet, mens Hani har vært på rømmen i over fem år, fram til han meldte seg mandag kveld.

- Det er foreløpig ikke behov for å snakke med andre i forbindelse med hans forklaring, men vi ser ikke bort i fra at det kan bli snakk om å ta inn andre involverte for nye avhør senere, sier Rossebø.

Strafferabatt

Arild Dommersnes

Statsadvokat Arild Dommersnes var en av aktorene i Nokas-rettssakene.

Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Politiet har allerede signalisert at Jusuf Hani kan vente seg strafferabatt etter at han meldte seg mandag kveld, og at han har tilstått å ha vært med på Nokas-ranet.

Hvis det er irktig at han ble rekruttert til ranslaget bare få dager før ranet, og ikke var med på planleggingen, kan også dette få betydning for straffeutmålingen.

- Det vil kunne ses noe mildere på dette for Hanis vedkommende, hvis det er riktig at han først ble rekruttert to dager før ranet. For Ikmet Kodzadzikus del ble det lagt vekt på i skjerpende retning at han hadde deltatt i forberedelsene av ranet med å skaffe utstyr, sier statsadvokat Arild Dommersnes, som var en av aktorene i Nokas-rettssakene, til NRK.