NRK Meny
Normal

Han vil fjerne Nøkkelhull-merket

Frp-politikeren mener Nøkkelhull-merket lurer ungdom til å tro at frossenpizza er sunt.

Terje Halleland

Terje Halleland i Fremskrittspartiet mener at Nøkkelhull-merkingen er villedende.

Foto: Håvard Grønli / NRK

Nøkkelhullet

Nøkkelhullsmerkede varer inneholder mindre fett, salt, sukker og mer fiber sammenlignet med matvarer innenfor samme gruppe.

– Nøkkelhull-produktene blir fort fremstilt som veldig sunne produkter. Spesielt ungdom handler nøkkelhullsprodukter i overbevisning om at de er sunne. Veldig mange av produktene er ikke sunne. Det se vi jo når både pizzaer og pølser får dette stempelet på seg.

Terje Halleland (Frp) er varaordfører i Rogaland fylkeskommune. Han mener systemet med nøkkelhullsmerking fører til feil fokus. Under en landbrukskonferanse i Sandnes i dag tok han til orde for å fjerne ordningen.

– Landbruket kunne hatt en helt annen merkeordning som mer gikk på gode, norske råvarer, mener Halleland.

Skal gjøre det enklere å velge sunnere

Hensikten med nøkkelhull-merkingen er at det skal være enklere å velge sunnere.

Nøkkelhullet er en frivillig merkeordning for sunnere matvarer som myndighetene i Norden står bak. I Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvaret for ordningen.

Gaute Lenvik er administrerende direktør for NHO Mat og Landbruk, han forsvarer ordningen.

– Jeg er positiv til nøkkelhull-ordningen og den bør beholdes, men det går sikkert an å forbedre den, som med alle andre ordninger, sier han.

– Men hva tenker du om at for eksempel frysepizza har dette merket?

– Ordningen gir et merke til de produktene som relativt sett er best innenfor sin produktkategori. Så kan kanskje forbrukeren oppleve dette som unaturlig, men merket gir likevel forbrukeren mer kunnskap om produktet, sier Lenvik og slår fast at forbrukeren også må tenke litt selv.

Mange kjenner til merket

Gaute Lenvik

Gaute Lenvik, administrerende direktør for NHO Mat og Landbruk.

Foto: Magnus Stokka

På nøkkelhullsmerket egne nettsider står følgende:

– Nøkkelhullet gjør det enkelt å velge sunnere. Nøkkelhullsmerkede varer inneholder mindre fett, salt, sukker og mer fiber sammenlignet med matvarer innenfor samme gruppe.

Fra 1. mars er det kommet nye forskrifter som blant annet skal stramme inn kravene til innhold av salt i matvarer som omfattes av merkeordningen. En undersøkelse som ble gjort for snart to år siden viste at 85 prosent av befolkningen kjente til merkingen.

Vil fremheve det norske

Frp-politikeren avviser ikke at nøkkelhull-merkingen også har positive effekter.

– Jeg kunne likevel tenkt meg en bedre merkeordning som er mer konkret enn nøkkelhull-merkingen er. Noe som fremhever det norske, kvaliteten på norske råvarer, på en helt annen måte enn nøkkelhull gjør i dag, sier Halleland.

– Vi har Nyt Norge som er en merkeordning som viser at produktet og råvarene er norske, sier Lenvik i NHO Mat og Landbruk.