Han var en av de aller siste som ble berget etter Kielland-havariet

– Jeg lå alene i havet og tenkte «nå går det galt likevel», sier Ola Gaustad.

Ola Gaustad overlevde Kielland-ulykken

Ola Gaustad jobbet som elektriker på Alexander L. Kielland-plattformen. Da plattformen kantret, havnet han på sjøen. Gaustad var blant de siste som ble reddet opp fra havet.

Foto: NRK

Torsdag, 27. mars 1980

Det er middagstid på Alexander L. Kielland-plattformen. Ola Gaustad sitter sammen med fire kollegaer på et rom og spiller poker. Gaustad er elektriker på plattformen, men i dag er arbeidet hans utsatt på grunn av tåke.

Plutselig inntreffer ulykken. Gaustad sier alt skjedde veldig brått.

– Plutselig bikket plattformen. Vi skjønte at dette er skikkelig alvor, det er bare å komme seg ut, sier han.

Denne uken kom boken «Alexander L. Kielland»-ulykken. Hendelsen, etterspillet, hemmelighetene. Ola Gaustad var en av de siste som ble reddet opp etter Alexander L. Kielland-ulykken.

Kaos på dekk

Da Gaustad kommer ut på dekk, blir han møtt av fullstendig kaos. Han får tak i en overlevelsesdrakt, men rekker aldri å ta den ordentlig på seg.

Han kommer seg om bord på en livbåt, men båten kommer seg ikke av gårde. Folk hopper ut. Gaustad stuper også i sjøen og begynner å svømme.

– Jeg så folk som lå med ryggen opp. Jeg skjønte at de var døde. Da tenkte jeg at dette blir en skikkelig ulykke, forteller han.

Kielland-ulykken

Alexander Kielland-plattformen ble flere ganger forsøkt snudd og senket. Til lsutt ble den senket med 50 kilo sprengstoff, og den sank på 712 meter dyp i Nedstrandsfjorden, nord for Stavanger. Bildet er fra 1983.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Alene i bølgene

Gaustad klarer å svømme. Flere ganger tror han at han skal bli reddet, men han kommer seg ikke om bord på noen båt. Mens kroppen hans jobber på spreng for å holde seg flytende, skjer det noe som har brent seg fast i minnet hans.

– Det var en fyr som tok tak i armen min og ville henge seg på meg. Jeg måtte bare kvitte meg med ham. Det var ikke så artig å tenke på etterpå, men jeg måtte berge meg selv, sier Gaustad.

Les også: Slik skjedde Kielland-ulykken

Til slutt ser han seg rundt. Alexander Kielland-plattformen er borte. Helikopterne er borte, supplybåtene er borte.

– Jeg lå alene i havet, bølgene var mellom åtte og ti meter høye. Da tenkte jeg «nå går det galt likevel».

Les også: Tror ikke på nye Kielland-svar

Ola Gaustad forteller om den dramatiske kvelden da Alexander Kielland-plattformen kantret.

Ola Gaustad forteller om den dramatiske kvelden da Alexander Kielland-plattformen kantret.

Tilbake etter tre uker

Gaustad er heldig. Han blir reddet til slutt, av en båt som har hørt om ulykken på radio. Han er bare et par timer på sykehus.

– Det kom en lege og spurte hva det feilte meg. Jeg svarte at jeg bare hadde et skrubbsår i pannen, og fikk beskjed om at jeg kunne dra.

Gaustad tok drosje, uten sko, til Alstor hotell i Stavanger. Der møtte han en av kameratene som han hadde spilt poker med tidligere på kvelden.

– Jeg følte egentlig det hadde gått bra. Jeg dro på jobb igjen tre uker senere.

Alexander L. Kielland-ulykken er Norges største industrielle ulykke. 123 mennesker mistet livet, 89 overlevde.