NRK Meny
Normal

– Pegida ble kneblet av et hylekor

Er det ytringsfrihet å forsøke og overdøve meningene til motparten? Debatten reiser seg etter Pegidas demonstrasjon på Torget i Stavanger i går kveld.

Demonstrerer på Torget
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Organisasjoner som Pegida må få lov å ytre seg uten å bli møtt av et hylekor med 300 motdemonstranter. Da er det vanskelig å komme til orde med budskapet sitt, sier tidligere bystyrepolitiker i Stavanger Thomas Middelthon.

Thomas Middelthon

Thomas Middelthon er opprørt over motdemonstrasjonen på Torget i går kveld.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Han mener Pegida ble kneblet av motdemonstrantenes roping under gårsdagens demonstrasjon på Torget i Stavanger i går kveld.

– Folk som var nede for å høre debatten, klarte nesten ikke høre noen ting. Det var som om folk med andre meninger enn motdemonstrantene bare måtte komme seg ut av byen, sier han.

Rystet over Thorbjørnsen

I går sa Venstre-politiker Per Armand Thorbjørnsen at det var fint at folk står opp mot organisasjoner som Pegida.

– Det er graverende at en fremtredende politiker som Thorbjørnsen står fram og hyller dette hylekoret. Motdemonstrantene fortiet jo det budskapet som Pegida hadde, mener Middelthon.

Laster Twitter-innhold

Venstre-politikeren står for sine uttalelser, og mener det var mulig å fremføre et budskap under demonstrasjonen.

– Pegida har et ekstremt sterkt budskap og da må de forvente at motdebattanter er tydelige tilbake, sier han.

– Jeg stod på utsiden av gjerdene og var litt mer nøytral i min markering enn debattantene. Som politiker må også jeg ha mulighet til å ytre meg fritt. Det skulle nesten bare mangle, sier Thorbjørnsen.

Roser politiets innsats

Per A. Thorbjørnsen

Per A. Thorbjørnsen mener Pegida klarte formidle budskapet sitt under gårsdagens markering i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

De flere hundre demonstrantene fra Motmakt og Nye Sos rasisme hadde på forhånd varslet at de ønsket å overdøve demonstrantene fra Pegida. Og det var mye lyd da folkemengden samlet seg på Torget.

– Er det ytringsfrihet og demokrati å prøve å overdøve demonstranter?

– Demonstrantene ble ikke overdøvet. Jeg fikk selv med meg hvert eneste ord som ble sagt fra talerstolen, og jeg stod hundre meter unna. Og prinsipielt er det ingenting i veien for å prøve å overdøve andres ytringer. Det er jo en del av friheten vår, sier Thorbjørnsen.

Slike konfrontasjoner med ulike grupperinger kan være vanskelig for politiet.

– Jeg mener de håndterte det på en god måte. De skapte forholdsvis stor avstand mellom gruppene, og dermed fikk alle ytre seg, sier Venstre-politikeren.