NRK Meny
Normal

Han har Norges beste melkekyr

En glødende interesse for fôring og avl har gitt melkebonde Lasse-Asbjørn Tvedt i Vindafjord landets mest produktive kyr.

Lasse-Asbjørn Tvedt med premiekua si

PREMIEKUA: Lasse-Asbjørn Tvedt viser stolt frem den mestproduserende kua i fjøset. Målet er at alle ser slik ut innen ti år, sier Tvedt.

Foto: Magnus Berning / NRK

Kyrne til Lasse-Asbjørn Tvedt på den vesle gårde Dalstveit på Bjoa i Vindafjord hadde i fjor hadde en gjennomsnittsytelse på 11.960 kilo melk. Det gir ham førsteplassen på lista fra Husdyrkontrollen, og tittelen «Norges beste melkekyr»,

Etter å ha figurert på Topp10-lista i fire år på rad, gikk han til topps i 2014, og det attpåtil i et svært utfordrende fôrår.

– Jeg oppdaget til min store forskrekkelse at en stor andel av grovfôret fra årets to første slåtter i 2013 inneholdt ufordøyelig fiber. Analysene viste at fettprosenten og proteinprosenten var for lav, sier Tvedt.

40 års avlserfaring

Etter at han byttet kraftfor og blandet inn gresset fra tredjeslåtten snudde den dårlige trenden. De 17 melkekyrne på gården satte i gang med storproduksjon.

– Nå skal det sies at suksessen ikke bare skyldes optimalisert fôr. Jeg har også avlet frem de aller beste kyrne for melkeproduksjon, sier 57-åringen med 40 års avlserfaring.

På bås i fjøset står det nemlig ikke lenger bare Norsk rødt fe og Svensk rød og hvit buskap. De siste årene har han hatt stor suksess med krysse de tradisjonelle kyrne med canadiske Holstein-kyr.

– Norsk rødt fe er kjent for å ha høy fruktbarhet og god helse, men melkeproduksjonen er bare cirka 6.500 kilo per ku. Nå har jeg funnet ut at det beste nok er halvkrysninger mellom Svensk rød og hvit buskap og Holstein, sier Tvedt, og viser frem den desidert største kua i fjøset.

Lidenskap

Om ti år håper han hele besetningen ser slik ut.

Som enslig er det tungt å drive gården alene. Tvedt har ikke hatt fri de siste 14 månedene og tankene om å gi seg har meldt seg flere ganger. Men lidenskapen og den glødende interessen for faget har holdt ham gående. Nå har han også sikret seg en lovende avløser.

– Fremtiden ser veldig lys ut. De gode resultatene fra Husdyrkontrollen gir meg ekstra energi. Du skal ikke se bort fra at jeg holder på en god stund til, smiler landets mest produktive melkeprodusent.