NRK Meny
Normal

Det er april – og jordbæra er modne i Sola

Geir Joa i Sola er kjent for å være først ute med jordbær, og vanligvis når han 17. mai. Men det er nesten tre uker til – og Joa har røde jordbær.

Geir Joa

– Hadde noen sagt til meg at jeg skulle ha røde jordbær i april, hadde jeg sagt at det var det største tøyset jeg har hørt, sier jordbærbonde Geir Joa i Sola.

Foto: Morten Nesvik / NRK

– Jeg har ofte vært først på markedet, men i år blir det ekstra tidlig, fastslår Geir Joa.

Dermed kan jordbærbonden i Sola i Rogaland se fram til en langt bedre sesong enn fjorårets. I 2013 blei jordbæra seint modne over hele landet på grunn av den harde vinteren. I år har tidlig vårvarme gjort situasjonen helt motsatt.

Jordbær hos Geir Joa

Dagens farge betyr at de norske 17. mai-jordbæra er sikra.

Foto: Morten Nesvik / NRK

I de 15 tunnelene med jordbærplanter har det glitra i rødt i ei tid allerede. Nå kan de første spises. Det er nesten så bonden ikke tror det han ser.

Rekordvår på Vestlandet

– Hadde noen sagt til meg at jeg skulle ha røde jordbær i april, hadde jeg sagt at det var det største tøyset jeg har hørt. Dette er veldig grensesprengende, sier han.

Joa mener han har hatt værgudene med seg hele vinteren. Plantene har dessuten stått på forvarming i veksthus. Idet de blei flytta ut. kom sommertemperaturene til Sola.

– De siste ukene har det vært mye sol, sier han.

Joa er vant til at folk i Sola og kommunene rundt tømmer lagrene dersom det er jordbær klare til 17. mai. Hvor mye han kan levere, veit han ikke ennå, men at det blir, er han siker på.

Gjør som italienerne

– At jeg setter ny rekord, er det ingen tvil om, sier Joa, som er meget opprømt over å kunne gå i konkurranse med utenlandske produsenter i mai i stedte for i juni, som er det vanlige.

Takket være Bioforsk og et seks år langt forskningsprosjekt står jordbæra hans nå i en sørvestvendt bakke. Ifølge bonden har forskninga på jordbær gitt ham og andre bønder en rekke viktige resultater de siste åra – blant annet dette.

– Det er utradisjonelt, men alle druene i Italia blir for eksempel dyrka i bakker. Det å dyrke jordbær i bakker gir det beste klimaet og det beste lyset. sier han.