Han har 375 brudekjoler i kjelleren

I et hav av sateng, puffermer og silkestoffer dyrker Jan-Roger Elstad sin samlemani. Siden starten i 1991 har brudekjolesamlinga vokst til 375.

Går det an å samle på drømmer og kjærlighet? Det kan i alle fall virke sånn på Jan-Roger Elstad i Stavanger. Kjelleren hans er full av brudekjoler.

VIDEO: NRK-reporterne Eirin Larsen og Inger Johanne Stenberg, som begge gifter seg lørdag 7. juni, har allerede valgt sine kjoler. De var likevel ikke vanskelige å be da Jan-Roger Elstad tilbød kjoleprøving i anledning Norge Rundt-innslaget.

– Det handler om skjønnhet, drømmer og kjærlighet, sier Jan-Roger Elstad.

De fleste kjolene av de 375 kjolene har han fått av private, eller kjøpt dem på Fretex. Én kjole er svart, og fra 1877. Han har kjoler av fallskjermsilke fra andre verdenskrig, og selvfølgelig bløtkakekreasjoner fra 1980-tallet.

Jan-Roger Elstad

Jan-Roger Elstad.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Vil ta vare på kultur

– Når det kommer damer inn i det rommet, blir det stille. Og så går de fullstendig bananas, sier Jan-Roger Elstad.

I over 20 år har han samle på noe de færreste – om noen – andre menn gjør.

– Jeg hadde lyst til å ta vare på en del av kulturen vår, som altfor ofte går i søppelkassa, forklarer han.

Valgte noe ingen andre menn samla på

Folk samler på så mangt, men Elstad er likevel i særklasse. Stavanger-mannen innrømmer at han forstår dem som stusser over hans valg av samlerobjekt.

Han fastholder imidlertid at det var et helt bevisst valg.

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe som ingen andre menn hadde gjort før. Det som talte imot, var nervøsitet rundt hvordan dette kom til å bli tatt imot når det kom fram, sier han.