Hamza (16) skrev leserinnlegg om Listhaug – får rasistisk hets og blir kalt apekatt

«Eg e svart, eg e muslim og eg e norsk» skrev den unge AUF-eren Hamza Ali i et leserinnlegg. Da tok det fyr på Facebook.

Hamza Ali

Hamza Ali på talerstolen

Foto: Privat

– Jeg forventet ikke en slik reaksjon. Jeg forventet at jeg kom til å provosere mange, men jeg forventet ikke så mange hatefulle ytringer, sier 16-åringen som er medlem av fylkesstyret til AUF i Rogaland.

– Folk skriver ting som «gå ut av landet» «Det finnes ikke norske apekatter, man finner bare apekatter i Dyreparken» ... det synes jeg er veldig tøft.

Hamza Ali

Hamza Ali

Foto: Privat

Det hele begynte med et leserinnlegg i Dagbladet.

Kritisk til Listhaug-uttalelser

«Fredag 4. november sa Sylvi Listhaug at ho av bekymra for aukinga av antall asylsøkarar. Eg e bekymra for landet mitt, Listhaug!» skriver 16-åringen i leserinnlegget som NRK også har fått tilsendt.

Ny komm2
Foto: Skjermdump

Han har bitt seg spesielt merke i et Facebook-innlegg fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). I innlegget 18. oktober skrev ministeren at i Norge spiser man svin og drikker alkohol.

I Noreg et vi svin, drikk alkohol og viser ansiktet vårt.

Sylvi Listhaug / Facebook 18.10.16

Innlegget har blitt mye diskutert i etterkant. Ministeren selv har uttalt at innlegget var ment som en pekefinger for dem som ikke ville ta jobber der de måtte håndtere alkohol og svin. Hamza Ali mener imidlertid at det kan tolkes dithen at det å spise svin og drikke alkohol er grunnlaget for norsk kultur.

– Det som er poenget med leserinnlegget jeg sendte, er å få frem at man kan være mørkhudet, muslim og norsk samtidig. Å være nordmann handler mer om å jobbe og være integrert, sier 16-åringen.

Kommentar
Foto: Skjermdump

Hets

Reaksjonene på leserinnlegget har imidlertid ikke latt vente på seg. Under følger noen av kommentarene som ble publisert på Facebook-siden til Dagbladet. Noen av de har blitt fjernet i etterkant:

Ny komm
Foto: Skjermdump

– Jeg har klart å ikke ta disse kommentarene innover meg. Jeg blir ikke lei meg, men er skuffet over at så mange skriver usaklige kommentarer. Ting som ikke har noe med saken å gjøre, som innføring av Sharialover, sier 16-åringen som har foreldre fra Somalia, men selv er født og oppvokst i Norge.

– Jeg er født på sykehuset i Stavanger og er Sola. Jeg har tilbrakt alle mine 16 år der og gått på Tananger ungdomsskole. Der fullførte jeg 10. klasse for et par måneder siden og nå går jeg på Hetland videregående skole.

Kommentar fra Facebook
Foto: Skjermdump

LES OGSÅ: Oppfordret til muslim-drap på Listhaugs Facebook-side

Får støtte

Fylkesleder i Rogaland AUF, Julia Wong, synes saken er trist.

– Det er trist å se at når en 16-åring ytrer seg om en sak han er opptatt av, så er det så mange som kommer med usaklige kommentarer og hets, sier hun.

– Tror du denne saken kan skremme andre unge fra å ytre seg i det offentlige rom?

– Det håper jeg virkelig ikke, sier Wong.

Nestleder i AUF Norge, Ina Rangønes Libak, er enig.

– Mye av det som blir skrevet er veldig alvorlig. Noe er ubehagelig, men noe som er veldig over streken. Det er veldig trist når en 16 år gammel gutt uttaler seg om en viktig sak så får han slike reaksjoner fra voksne mennesker, sier hun.

Flere andre har reagert på hetsen Hamza Ali har fått og støttet 16-åringen.

Positiv kommentar
Foto: Skjermdump

NRK har prøvd å kontakte noen av personene som har sendt kommentarene, men ikke lyktes med det.

Flere nyheter fra Rogaland