Hopp til innhold

Sykehusdødsfall kraftig ned

Nærmere halvparten av alle dødsfall i Norge skjer nå på pleieinstitusjoner.

Færre død på sykehus
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX



Samtidig har også dødstallene på landets sykehus gått kraftig ned. Utviklingen vil gi helse-Norge enorme utfordringer i årene fremover.


I 1987 døde 46 prosent av alle nordmenn på sykehus, mens 29 prosent døde på pleieinstitusjoner.

I 2009 var sykehusdødsfall på sykehus sunket til 36 prosent, mens andelen som døde på pleieinstitusjoner var steget til 44 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
I løpet av de siste tjue årene har også hjemmedødsfall gått kraftig ned.

Flere dør på pleiehjem

Administrasjonssjef Rolf Rød hos Hviding AS, Rogalands største begravelsesbyrå.

Foto: Ståle Frafjord

Bårebil

-Det er langt flere institusjonsdødsfall i dag enn tidligere. Selv om det er trangt om plassen på institusjoner kommer de sykeste og de som er nærmest døden på et sykehjem eller et bo- og aktivitessenter.

Det sier Rolf Rød, administrasjonssjef hos begravelsesbyrået Hviding AS. I løpet av de siste årene er det blitt langt flere reiser med bårebil til distriktets mange sykehjem.

Utfordringer

Nordmenn blir stadig eldre. Forskning, ny teknologi, bedre medisiner og behandlingsmetoder gjør at sykehusene forlenger livene våre.
Samtidig vil eldrebølgen for alvor feie inn over landet de neste femten årene som følge av store barnekull i midten av forrige århundre.

Helsesektoren vil stå foran enorme utfordringer som vil reise en rekke etiske, økonomiske og politiske problemstillinger.

Må foreta valg

Forskningsdirektør Stein Tore Nilsen

Forskningsdirektør ved Stavanger Universitetssjukehus, Stein Tore Nilsen.

Foto: Ståle Frafjord

-Det kommer til å bli større og større press på nye metoder. Det vil bli mer og mer press på prioriteringer og det kommer til å bli mer og mer kamp. Vi må gjøre noen valg, sier forskningsdirektør ved Stavanger Universitetssjukehus, Stein Tore Nilsen.
Med det mener han at prioriteringene innenfor helsevesenet vil måtte bli langt tøffere.

-Vi er simpelthen nødt til å ta noen vanskelige valg og si at de og de tilbudene kan ikke samfunnet ta ansvar for, sier Nilsen.

Døden

Gjennom flere reportasjer vil NRK ta for seg konsekvensene av eldrebølge, sykdomsutvikling, dødsårsaker, retten til en verdig død, forskning og prioriteringer.

Det handler i bunn og grunn om døden og samfunnets forhold til liv og død, hvilke valg og prioriteringer som må gjøres og hvorfor i årene fremover.

-Til nå har disse valgene stort sett vært tatt av fagfolk. Disse valgene vil bli mye mer offentlige, mer politiske og en langt større utfordring for våre folkevalgte, sier Stein Tore Nilsen.

Pleiebehov

Stadig flere kommer ut av et alvorlig sykehusopphold med livet i behold, men med et sterkt behov for pleie. Mens bare 14 prosent dør hjemme, nærmer antall eldre som dør på sykehjem seg femti prosent.

Kirkegård

Stadig flere blir begravet etter å ha vært pleiepasient mot livets slutt.

Foto: Ståle Frafjord


Mange av dem er sterkt pleietrengende pasienter.
Administrasjonssjef i begravelsesbyrået Hviding AS, Rolf Rød, er ikke sikker på om den utviklingen kommer til å fortsette.
-Jeg lurer på hva fremtiden vil bringe. Helsevesenet vil bygge ut hjemmetjenesten og la det være den viktigste utstakte armen til gamle og syke. Konsekvensen vil nok være at vi i fremtiden får flere dødsfall hjemme igjen, sier Rød.