Er glad for at han skjøt mot Nokas-ranerne

Politibetjent Erik Håland løsnet 17 skudd mot Nokas-ranerne på Domkirkeplassen i Stavanger. I dag er han glad han tok affære den dagen.

Erik Håland

Erik Håland er politimannen som skjøt mot ranerne på Domkirkeplassen 5. april 2004. I dag sier han at han hadde gjort det samme hvis han kom opp i en tilsvarende situasjon.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg kjenner jeg får puls igjen. Det føles som om det var i fjor, sier politibetjent Erik Håland.

Dårr e for mye forbipasserande te åsså skyda.

Erik Håland på politiets samband klokka 08.13, 5. april 2004

Vi ser på NRKs nyhetssending fra den vonde dagen. Ti år har gått siden Håland fikk meldingen om ran i Stavanger sentrum. Ti år har gått siden han løsnet 17 skudd mot Nokas-ranerne på Domkirkeplassen. Ti år har gått siden kollegaen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept.

Håland vil ikke treffe NRK der han skjøt mot ranerne. Men TV-nyhetene fra 5. april 2004 orker han å se.

Ble for nært å være på Domkirkeplassen

– Det blir veldig tett når du ser det sånn som dette. Denne nyhetssendingen har jeg ikke sett siden den dagen, sier Håland, som i dag etterforsker organisert kriminalitet i Rogaland.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Nokas-ranet skjedde om morgenen mandag 5. april 2004. Her kan du se hele TV-sendinga som gikk på NRK1 i Rogaland den kvelden.

VIDEO: Nokas-ranet skjedde om morgenen mandag 5. april 2004. Her kan du se hele TV-sendinga som gikk på NRK1 i Rogaland den kvelden.

Dårr ble skutt mod meg, skudd mod meg. (...) Dårr ble skutt mod meg, eg gjentar, skudd avfyrt mod meg.

Erik Håland på politiets samband klokka 08.14:27 og 08.14:34, 5. april 2004

Ransmorgenen var han og makkeren Steffen Thesen ute på oppdrag, og ble ikke forhindret at lastebilen som sto i flammer utenfor garasjen der alle politibilene sto. Ranerne hadde tent på for at politiet ikke skulle kunne rykke ut.

– Det at Klungland ble drept, trigger mest. Selve opplevelsen på Domkirkeplassen er ganske uproblematisk for min del.

– Vi spurte jo om vi kunne møte deg der. Hvorfor ville du ikke det?

– Fordi jeg har vært der et par ganger før og blitt intervjuet. Jeg vil ikke gjøre det igjen – stå der å fortelle om dette blant folk som går over Domkirkeplassen. Det betyr ikke det samme for dem som for meg. For meg blir det for nært.

Følte han fikk skylden for ranet

Åstedet for norgeshistoriens mest brutale ran trigger også andre minner. Håland ble den gang anklaget for å ha framprovosert skuddvekslingen på Domkirkeplassen. Han ble også etterforsket for episoden hvor raner Johnny Thendrup ble truffet. Håland ble frikjent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erik Håland

Erik Håland under forklaringen da ankesaken gikk i Gulating lagmannsrett i 2006.

Foto: ALF OVE HANSEN / SCANPIX

Eg har avfyrt 2 skudd, eg har --- truffet den eine gjerningsmannen.

Erik Håland på politiets samband klokka 08.14:46, 5. april 2004

– Jeg synes at medias dekning var veldig ensidig. Jeg følte at jeg fikk skylden for hele ranet, sier han.

Kanskje uforståelig for de fleste, men Håland har også gode minner fra denne dagen. Særlig husker han øyeblikket hvor ranerne kjører bort fra Domkirkeplassen.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Laster kart, vennligst vent...

Slik skjedde Nokas-ranet 5. april 2004. Klikk på de ulike punktene i kartet for beskrivelse av hva som skjedde når ransmorgenen.

– Ranernes SUV kolliderer når de skal flykte bort. De blir derfor litt forsinket, og jeg løper mot og fyrer seks skudd inn i bilen. Så kjører de, og jeg blir stående igjen og tenker: «Yes! jeg har jaget dem vekk fra Domkirkeplassen».

– Jeg fikk en euforisk opplevelse, sånn som jeg kan tenke meg basehoppere får når de hopper. Jeg kan ikke beskrive det. Det var en fantastisk følelse.

Hadde gjort det samme igjen

Når han nå ser tilbake, er Håland glad for at han tok affære den dagen.

– Jeg føler at jeg fikk gjort det jeg kunne, ut fra det jeg hadde til rådighet den dagen. Jeg er veldig glad for det i dag, og det har gjort det mye enklere å forholde seg og leve med til tiden etter Nokas. Ser en bort fra det tragiske dødsfallet, gjør dette at jeg sitter igjen med en veldig positiv opplevelse selv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nokas-film, Erik Håland

I filmen om Nokas-ranet spiller Eriks tvillingbror, Morten (bildet), politibetjenten. Bildet er tatt under filminnspillingen i Stavanger. Filmen hadde premiere i oktober 2010.

Foto: Gunnar Morsund / NRK
Erik Håland

Erik Håland i NRKs regirom i Stavanger. Han har akkurat sett nyhetssendingen som gikk om kvelden 5. april 2004.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Hva hadde du gjort hvis du stod i samme situasjon i dag?

– For meg var dette «skyting pågår». Da jeg fikk meldingen, var det skyting inne i banken. Det var ingen som fortalte meg at mennesker var skutt eller såret inni banken, men samtidig er det klart: Politiets prioritet nummer én er å redde liv, så ja, jeg hadde gjort det samme igjen.

Kjetil Klungland har tidligere sagt til NRK at han har tilgitt farens drapsmann, Kjell Alrich Schumann. Noe slikt er utenkelig for Håland.

– Jeg har ingen empati for noen av de personene i dag. Jeg bryr meg overhodet ikke om hva de måtte tenke eller føle, sier Erik Håland.