Ap-toppens storebror stiller til valg for Høyre

Rogaland Høyre vil ha Athar Ali Tajik inn på Stortinget neste år. Ap-nestleder Hadia Tajik ønsker broren lykke til med valget.

Athar Ali Tajik, omkranset av far Mohammad Sarwar Tajik, og søster Hadia Tajik, fra seremoni ved fullført mastergrad i helseøkonomi i London.

FAMILIEN: Athar Ali Tajik omkranset av far Mohammad Sarwar Tajik og søster Hadia Tajik, da han fullførte mastergrad i helseøkonomi ved London School of Economics i 2017.

Foto: privat

Nominasjonskomiteen i Rogaland Høyre har innstilt Athar Ali Tajik på sjetteplass. Dermed kan Arbeiderpartiets førstekandidat i fylket, Hadia Tajik (37), få selskap av storebroren på Stortinget i neste periode.

– Hadia skulle gjerne ha sett at jeg ble med i Ap, og hun ble litt skuffa da jeg meldte meg inn i Høyre i 2010. Siden har hun støttet meg og heiet på meg, sier Athar Ali Tajik.

Den 38 år gamle legen har vært medlem av Høyre i ti år, men ikke hatt noen framtredende rolle.

– Jeg har blant annet vært med i Rogaland Høyres talentprogram, og synes det er utrolig spennende å bli vist enn sånn tillit. Det er en fantastisk mulighet.

Hadia Tajik gjestet Lindmo i oktober

GRAVID: Hadia Tajik er gjest på Lindmo 16. oktober, der hun er åpen om det å vente barn, etter mange år med ufrivillig barnløshet.

Foto: Julie Naglestad / NRK

Aps nestleder og finanspolitiske talsperson gratulerer broren i en SMS til NRK:

– Rogaland Høyre er heldige som har fått tak i en så dyktig mann. Jeg ønsker ham lykke til, skriver Tajik.

Brenner for helse og teknologi

Mens Hadia er utdannet journalist og jurist, er broren lege.

Athar Ali er spesialist i hjertesykdommer. han har jobbet ved sykehuset i Stavanger i nesten ti år, de siste årene som kardiolog. Han har også vært rådgiver i Deloitte og jobber med prosjekter i skjæringspunktet mellom helse, teknologi og velferd.

Nå jobber 38-åringen som medisinsk fagdirektør i Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten.

Athar Ali Tajik fagdirektør ved Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenester, Ukom, og kandidat for Rogaland Høyre til Stortingsvalget 2021.

FAGDIREKTØR: Lege Athar Ali Tajik jobber som medisinsk fagdirektør hos Ukom, Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten, med hovedkontor i Stavanger.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Det politiske målet hans er å skape bedre og tryggere pasientbehandling.

– Jeg har gått mange lange nattevakter. Trøstet folk. Behandlet mennesker i alle ulike livsfaser. Siden har jeg fått kompetanse i helseøkonomi og teknologi.

Stolt av søsteren

Athar Ali og Hadia vokste opp i Bjørheimsbygd i Strand, der faren drev nærbutikk. Faren var også innom Rosenberg Verft, som sveiser.

Foreldrene innvandret fra Pakistan i begynnelsen av 1970-årene. At de to søsknene representerer partier som tradisjonelt har vært erkefiender, bekymrer ikke Athar Ali.

– Jeg ser ikke på det som fiendskap. I debatten om privat og offentlig sektor har Høyre og Ap litt ulike innfallsvinkler, men felles oppdrag om å skape bedre tjenester, sier han.

38-åringen er veldig stolt av hva den bokaktuelle og profilerte politikersøsteren har fått til. Fredag kveld er hun gjest i NRK-programmet Lindmo, der hun forteller om barnet hun venter og om ufrivillig barnløshet.

– Det er veldig spennende. Jeg er så glad for at hun skal få barn.

Den vordende onkelen skal benke seg foran tv-apparatet.

– Ja, jeg må jo se.

Kan få varaplass

Rogaland Høyre har i dag fire stortingsrepresentanter. Tina Bru, Sveinung Stensland, Margret Hagerup og Aleksander Stokkebø topper lista fra nominasjonskomiteen. Bent Høie stiller ikke til gjenvalg.

Hvis nominasjonsmøtet i fylkespartiet støtter den enstemmige innstillingen 7. november, kan det ligge an til varaplass på Stortinget for Tajik.

Janne Johnsen på Sunnfjord hotell

NOMINERTE: Leder i nominasjonskomiteen i Rogaland Høyre, Janne Johnsen.

Foto: Aleksander Åsnes / NRK

– Han har bred erfaring i viktige saker som innovasjon og nyskaping, og gjorde et godt inntrykk. Det ser lyst ut for hans muligheter slik situasjoner nå, sier leder i nominasjonskomiteen, Janne Johnsen.