Hopp til innhold

Nestlederkamp i Ap: – Jeg er klar for å ta ansvar i ledelsen

Rogaland Arbeiderparti har pekt på Hadia Tajik som ny nestleder i partiet. Men det er også to andre navn på blokka.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik på Marienlyst.

Rogaland Arbeiderparti har pekt på Hadia Tajik som ny nestleder i sentralstyret i partiet. Ett år etter at hun trakk seg.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

Rogaland Arbeiderparti ønsker Hadia Tajik som ny nestleder i partiet. Det bekrefter leder av Rogaland Arbeiderparti, Frode Fjeldsbø, til VG.

Hadia Tajik skriver i en SMS til NRK at hun er glad for å ha hjemfylket sitt i ryggen og at hun er takknemlig for at så mange folk fra hele landet i organisasjonen deres har oppfordret henne til å stille.

– Hvis valgkomiteen og landsmøtet vil det, så er jeg klar for å ta ansvar i ledelsen av partiet. Utover dette har jeg ikke tenkt å si så mye mer om dette nå, det er viktig at valgkomiteen får ro til å jobbe og at prosessen går sin gang, skriver Tajik.

Les også Arbeidarpartiet kan mista fleire byar

Kari Nessa Nordtun

Trakk seg i fjor

Rogaland står i dag uten representasjon i sentralstyret til Arbeiderpartiet etter at Hadia Tajik trakk seg som arbeids- og sosialminister og deretter som Ap-nestleder i kjølvannet av pendlerboligavsløringene i fjor.

Aps ledelse har siden bestått av Jonas Gahr Støre, nestleder Bjørnar Skjæran og partisekretær Kjersti Stenseng.

Fjeldsbø har tidligere tatt til orde for at Arbeiderpartiet igjen bør ha to nestledere.

Fjeldsbø sa til NRK i desember at han ikke mente det var for tidlig for Tajik å vende tilbake som nestleder allerede til våren.

– Hadia Tajik har beklaget sine feil og gjort opp for seg, sa Fjeldsbø da.

Ordfører Gjesdal kommune, Frode Fjeldsbø

Frode Fjeldsbø i Rogaland Ap.

Foto: Elise Pedersen / NRK

Støre har tillit til valgkomiteen

Statsminister Jonas Gahr Støre skriver i en e-post til NRK at han har tillit til at valgkomiteen vil gjøre en god jobb.

– Nå skal valgkomiteen få gjøre sin jobb, som jeg har tillit til at de kommer til å gjøre både grundig og godt. Og til slutt er det partidemokratiet som skal få avgjøre dette på landsmøtet, slik det bør være, skriver han.

Aps valgkomité var samlet til sitt første møte i dag.

– Valgkomiteen har i ettermiddag hatt et godt første møte for å snakke sammen om prosessen frem til landsmøtet, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som leder valgkomiteen.

– Valgkomiteen er opptatt av å foreslå et sentralstyre som bidrar til fornyelse, og som også representerer hele bredden i partiorganisasjonen på en god måte. I dette arbeidet ønsker vi innspill fra partiorganisasjonen, og vi vil derfor sende ut et brev til fylkespartiene om dette med frist 10. mars, sier Følsvik til NRK.

Arbeiderpartiet har landsmøte 4.–6. mai. Det er der sentralstyret skal velges.

Nessa Nordtun også et hett navn

Rogaland Arbeiderparti hadde tirsdag kveld et ekstraordinært styremøte hvor det ble diskutert om de skulle peke på Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun eller Hadia Tajik som ny sentralstyrerepresentant for Rogaland.

Det er ikke kjent om også Nessa Nordtun spilles inn som ny representant i sentralstyret til Arbeiderpartiet.

Kari Nessa Nordtun

Kari Nessa Nordtun, ordfører i Stavanger (Ap).

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

NRK har vært i kontakt med Frode Fjeldsbø onsdag, men han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.

Skjæran og Brenna

Styret i Oslo Arbeiderparti skal etter det NRK erfarer møtes neste uke for å diskutere saken. Men når Rogaland Ap nå har klargjort at de vil ha Hadia Tajik tilbake i Ap-toppen, er det duket for kamp om nestledervervet.

For fiskeriminister Bjørnar Skjæran har allerede varslet at han gjerne fortsetter, og i desember kunne NRK fortelle at Agder Ap pekte på kunnskapsminister Tonje Brenna som ny nestleder. Også AUF, som er representert i valgkomiteen, vil ha Brenna som nestleder.

Dermed er det tre navn på blokka til de to nestledervervene som Aps vedtekter åpner for.

Men partivedtektene slår også fast at det skal være 50 prosent av hvert kjønn blant sentralstyrets faste medlemmer. Det har vært vanlig at Ap har hatt to menn og to kvinner i den øverste ledelsen i de perioder hvor partiet har hatt to nestledere.

Må være en kvinne

Dersom ledelsen utvides til en ekstra nestleder, slik det virker å være bred oppslutning om, må denne altså være en kvinne, dersom Stenseng og Skjæran begge fortsetter.

Bjørnar Skjæran

Nestleder Bjørnar Skjæran i Ap.

Foto: Rebekka Ellingsen / NRK

Stenseng har så langt ikke sagt om hun ønsker gjenvalg eller ikke, men NRK kjenner til at flere som kjemper for Hadia Tajiks nestlederkandidatur peker på Tonje Brenna som en mulig ny partisekretær.

Brenna er ikke innvalgt på Stortinget, slik Tajik er, og vil dermed være bedre rustet til en slik oppgave. I tillegg har hun erfaring som generalsekretær i AUF, heter det i argumentene. Spørsmålet er om Brenna selv ønsker å bli partisekretær.

Tonje Brenna

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Et argument mot Brenna som partisekretær er at hun da vil måtte gå av som statsråd. Innad i Ap blir kunnskapsministeren betraktet som en av de sterkeste kortene partiet har i regjeringen.

Kilder som står Brenna nær, har overfor NRK antydet at hun ikke ønsker dette, delvis fordi hun har ambisjoner om å stille til valg som stortingsrepresentant i 2025.

Både Tajik og Brenna kan bli nye nestledere, men det betinger i så fall at Bjørnar Skjæran vrakes og at partiet finner en ny, mannlig partisekretær som erstatning for Kjersti Stenseng.

Tonje Brenna har ingen kommentarer til saken, men hun sa følgende til NRK da hun ble lansert som nestlederkandidat før jul:

– Det er veldig hyggelig. Men jobben min er å være kunnskapsminister og gjøre det jeg kan for at våre skoler og barnehager kan bli bedre.

Flere fylkeslag skal diskutere

Innlandet Ap, som er representert i valgkomiteen med parlamentarisk leder Rigmor Aasrud, skal møtes 6. mars for å avklare hvem de ønsker å spille inn til sentralstyret og Ap-ledelsen.

På spørsmål om hvem Vestland Ap vil ha som ny nestleder i Ap, svarer valgkomiteens Marianne Bjorøy som følger:

– Vi har ikke diskutert det ordentlig ennå. Vi skal ha en runde i helgen.

Even Røed som representerer Buskerud Ap i valgkomiteen sier til NRK at han ikke er klar til å flagge noe synspunkt nå. Heller ikke Amund Hellesø som representerer Trøndelag i valgkomiteen vil si noe nå om hva fylkeslaget går inn for.

– Jeg har tenkt å ta disse diskusjonene i valgkomiteen, sier Elin Weggesrud som representerer Vestfold og Telemark i valgkomiteen.