Gustav (17) var koronafast i et halvt år – men det var bare bra

HAUGESUND (NRK): Mens svømmehallene i Norge var stengt, kunne svømmetalentet Gustav Leifsen (17) fra Haugesund trene for fullt. I Stockholm.

Gustav Leifsen i Aberdeen 2019.

Gustav Leifsen på et svømmestevne i Aberdeen 2019.

Foto: Haugesund svømmeklubb

– Det har vært kjempefint, siden jeg har fått lov å svømme og trene slik vi pleier, uten noen begrensninger, sier Gustav Leifsen fra Haugesund.

17-åringen går på videregående i Stockholm i Sverige hvor han går på idrettslinjen og trener med klubben Väsby Simsällskap. Da Norge og store deler av verden stengte, bestemte han seg for å bli i Sverige på grunn av svømmingen.

Koronaviruset har rammet Sverige mye hardere enn Norge, og denne uken passerte de 5000 koronadødsfall, mot 248 i Norge. Gustav har ikke blitt rammet av viruset, ei heller noen han kjenner der.

Familiegjenforening

Valget gjorde at han ikke kunne være sammen med familien i Haugesund på et halvt år. Men nå som sommerferien er i gang, har de fått gutten sin på besøk.

– Det har vært helt fantastisk å få ham hjem, sier både Geir og Åsa Leifsen.

Gustav Leifsen med familie på ferie

GJENSYNSGLEDE: Familien Leifsen endelig gjenforent på hytta. De har ikke vært samlet som en familie siden juleferien.

Foto: privat

Pappa Geir har hatt ti dager på hytta med Gustav mens han var i karantene. Der gikk de lange fotturer og sov under åpen himmel.

Da pandemien slo inn valgte foreldrene å la ham bli i Sverige, fordi sønnen stortrivdes og bodde sammen med sine besteforeldre. Dermed følte de han var i gode hender.

For å holde kontakten har de blant annet spist frokost på FaceTime.

– Da har vi kunnet ha disse koselige familiestundene sammen som familie, på tross av avstanden, sier Åsa.

Stor fordel for Gustav

Mens Gustav trente som normalt, måtte alle vennene i Haugesund svømmeklubb leve med stengte svømmehaller mellom 12. mars og 2. juni. De var mildt sagt grønne av misunnelse.

– Mens Gustav har svømt i 27 grader i Sverige, har vennene trent bakkeintervaller i snøvær hjemme, sier Øystein Vestre, trener i Haugesund svømmeklubb.

 Øystein Vestre sammen med Gunnar Leifsen

TRENER: Gustavs tidligere trener Øystein Vestre sammen med svømmetalentet. I dag trener Gustav blant annet med Malin Borensjö i Sverige som har medalje fra OL og andre store internasjonale stevner.

Foto: Haugesund svømmeklubb

Han mener 17-åringen har dratt stor fordel av tre måneder i svømmehallen, sammenlignet med lagkameratenes trening på land i Norge.

Den alternative treningen har ført til flere skader, fordi treningen har belastet på en helt annen måte en det svømmerne er vant med.

– Nå er det NM i november. Da får vi se hvor mye det har hatt å si, sier svømmetreneren.

Vestre mener Gustav har vokst enormt som svømmer det siste året. Han har gått fra å så vidt klare NM-kravet til å være blant medaljekandidatene.

17-åringen selv tar det hele med knusende ro.

– Det er kjekt å se hvor langt du kan nå når du gjør det lille ekstra ved å flytte for å satse, sier han.