NRK Meny
Normal

Gull til Norge i kokke-OL

- Dette er historisk og fantastisk.

Kokkelandslaget

- Det betyr så mye å ha vunnet kokke-OL, som er den mest prestisjefylte kokke-konkurransen for lag i verden. Det er en gledens dag for alle som er i matverden, sier daglig leder i Norges Kokkemesteres Landsforening Ragnhild Espeland.

Siden mandag har landslagene konkurrert i kaldmat og varmmat. Norge gjorde unna kaldmaten mandag, og oppnådde gullnivå i alle tre kategorier. Norge imponerte, blant annet fordi varmmat blir sett på som Norges styrke.

LES: Gullstart for Norge i kokke-OL

Imponerte dommerne

Onsdag konkurrerte Norge i varmmat. De norske kokkene forberedte seg til varmmatkonkurransen gjennom hele natt til onsdag. Fra klokken 12 serverte de menyen til 110 gjester. Blant gjestene satt dommerne, som tidligere hadde inspisert tilberedningen av maten.

Det norske laget serverte lettrøkt og bakt norsk fjordørret til forrett, norsk lam med steinsopp og pepperrot til hovedrett. Desserten var en høstlig kreasjon med blant annet karamellmousse og solbærkompott.

Det imponerte dommerne så mye at det ble gull også her. Tre andre land oppnådde like høyt nivå som Norge. Danmark, Tyskland og Canada var de sterkeste konkurrentene. Torsdag ble poengsummene regnet sammen, og Norge ble kåret til olympisk mester av 32 landslag.

Det norske laget har brukt 100 - 120 arbeidsdager i året utenom vanlig arbeid for å trene til kokke-OL.

- Det er ikke for alle og enhver å gjøre dette her. Men det norske teamet har vært veldig bra. De har jobbet med å heve kompetansen blant alle slik at alle skulle levere samme nivå, sier Espeland.

- Hvordan skal dette feires?

- Nå skal vi dra med bussen tilbake til Hamburg, så det blir vel noen skåler i bussen. Så får vi feire når vi kommer til Hamburg i kveld.

Det Norske Kokkelandslaget:

Sven Erik Renaa, team manager, Gastronomisk Institutt, Stavanger

Gunnar Hvarnes, kaptein, Gastronomisk Institutt, Stavanger

Kjartan Skjelde, kokk, Tango Bar & Kjøkken, Stavanger

Andreas Myhrvold, kokk, Gastronomisk Institutt, Stavanger

Espen Vesterdal Larsen, konditor, Kulinarisk Akademi, Oslo

Sverre Sætre, konditor, Sverres Konditori AS, Oslo

Ronny Kolvik, Palace Grill, Oslo

Even Ramsvik, kokk, Restaurant Oscarsgate, Oslo

Kari Innerå, kokk, Kulinarisk Akademi, Oslo

Elise Bratteng Rønning, commis, Britannia Hotell, Trondheim

Gjermund Kværna Bjelland, commis, Sverres Konditori AS, Oslo

Steffen Engelhard, rådgiver, StatoilHydro, Stavanger

Tom Victor Gausdal, rådgiver, Flavours, Oslo

Kokkelandslaget