Hopp til innhold

Gruvehistorie blir turistattraksjon i verdensklasse

Det har tatt seks år og kostet 175 millioner kroner. Allmannajuvet i Sauda skal bli blant Norges fremste turistattraksjoner.

Allmannajuvet i Sauda

Det har tatt seks år og kostet 175 millioner kroner. Allmannajuvet i Sauda skal bli blant Norges fremste turistattraksjoner.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Forventningene var veldig store til at dette skulle bli noe skikkelig stort. Det var litt sånn Klondyke-feber.

Det forteller Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland om starten på de historiske aktivitetene i Allmannajuvet.

Asbjørn Birkeland, ordfører Sauda

Sauda-ordfører Asbjørn Birkeland forteller at gruvedriften i Allmannajuvet var den første industrialiseringen av Sauda

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Gruvedriften var jo den første industrialiseringen av Sauda. Før det var det bare et bondesamfunn, sier han.

Verdensklasse

Nå kan det igjen bli Klondyke-stemning i juvet.

– Gjennom Zumthors medvirkning i dette prosjektet, så ligger dette i en verdensklasse, desidert, mener Per Ritzler, som er internasjonal sjef i Norske turistveger.

Les også: Liv i historisk gruvemiljø

Les også: Vil lokke turister til Ryfylke

Installasjonene til den verdensberømte sveitsiske arkitekten Peter Zumthor består av tre bygg. Det er galleri, restaurant og utsiktsplattform. Det skal bli en turistmagnet på linje med Trollstigen.

Per Rizler

Allmannajuvet i Sauda er et prosjekt i verdensklasse, mener Per Ritzler, som er internasjonal sjef i Norske turistveger.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Det er et så fantastisk sted dette, og det har en så fantastisk historie. Vi vil foredle og gjøre det tilgjengelig, både historien og stedet, sier Ritzler.

Gruvehistorie

På mange måter var sinkgruvene i Allmannajuvet på slutten av 1800-tallet vuggen til Sauda-samfunnet. Når gruvehistorien skal opp i dagen, er det ikke spart på noe. Det har tatt seks år å få på plass installasjonene. Prislappen er på 175 millioner kroner.

– Det er brukt litt penger på dette, men vi er jo glade for at storsamfunnet bruker penger på kunst og kultur ute i distriktene. Når det havner hos oss, så er vi jo veldig stolte, sier ordføreren.

Han tror satsingen betyr mye for turismen i Sauda.

– Her får vi et produkt som vi kan markedsføre og bruke når vi får turister, sier Birkeland.

Nybrottsarbeid

Alt i Almannajuvet skal gjenspeile gruvearbeiderlivet. I restauranten kan gjestene får servert kraftkosten de som slet i gruvene spiste. Dessuten har lokale kvinner brukt lang tid på å lage autentiske plagg fra gruvetiden.

Berit Fløgstad Berg

Berit Fløgstad Berg er suveniransvarlig i Allmannajuvet-prosjektet.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Vi ble i utgangspunktet spurt av Peter Zumthor om vi var villige til å lage en del ting som kunne selges her, og som hadde tilknytning til gruvene, forteller suveniransvarlig Berit Fløgstad Berg.

Gruvesluskene var på mange måter pionerer, og det arbeidet som har pågått i Allmannajuvet de siste fem, seks årene, er også nybrottsarbeid.

– Det har aldri vært bygget noe slikt tidligere, og det er mange løsninger som aldri har vært prøvet før. Det er derfor det har tatt litt tid, men det får det ta når resultatet blir som det er, sier Per Ritzler.