Glatmatskolen i Stavanger skal ha nytt kurs tirsdag 4. juni. Da er tema "Dristig og utradisjonell mat på grillen". Ring 51 91 21 90 og meld deg på.
med Hollandaisesaus
500 g grønn asparges
Asparges kan renses med potetskreller. Kutt litt av aspargesen nederst.
500 g hvit asparges
salt
sukker
Grønn og hvit asparges skrelles og kokes i godt saltet vann med litt sukker til de begynner å bli møre.
Hollandaisesaus
1 dl eple-eddik
2 ss vann
pepper
4 eggeplommer
400 g klaret smør (kok opp en pakke smør, la det stå slik at melkepartiklene faller til bunns)
frisk-presset sitronjuice
Bland eddik og pepper og reduser til det er nesten tørt. Tilsett vann. Reduksjonen blandes i eggeplommene. Piskes over vannbad i ca. 4-8 min. til eggeplommene tykner og har fått et volum 3-6 ganger sin opprinnelige størrelse. Tilsett smør litt etter litt. Smak til med sitron og salt og pepper.
1 stor blomkål
50 g røkt bakon i strimler
smør / olje
salt og pepper
Rens og del blomkålen i buketter og kok dem til de begynner å bli møre i godt saltet vann. Avkjøles med en gang i rikelig kaldt vann. La de renne godt av seg. Kutt bacon i strimler.
Stek blomkålbukettene til de begynner å bli gylne. Ha i baconet og stek videre. Smak til med salt og pepper.
1 sommerkål
2 fedd hvitløk hakket
10-15 stilker fersk timian
salt
nykvernet pepper
5 ss olivenolje
gressløk
Del kålen på langs og så i båter. Legg sommerkålen i en ildfast form. Dryss over salt og godt med nykvernet pepper. Dryss over olje og dekk formen med aluminium.
Bakes i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter. Serveres varm eller avkjøles og serveres kaldt med litt kuttet gressløk på. Ønsker du mer futt kan du tilsette litt hakket fersk chili og fersk koriander før du baker den i ovnen.
Passer godt til scampi, kalv, magert svinekjøtt
2,5 dl rømme
2,5 dl kefir
1 fedd hvitløk
1,5 ss eplesidereddik
1/2 ss sitronjuice
salt og nykvernet pepper
2 ss hakket friske urter: f.eks. gressløk, basilikum, timian, persille (ikke bruk stilken på persillen).
Bland alle ingrediensene. La den stå og trekke smak.
Er best dagen etter. Sitronen gjør at rømmen tykner når dressingen står litt.