NRK Meny
Normal

Fire av ti kastes fordi de ikke er fine nok

Frukt og grønt-grossistene skjerper kravene til hvordan grønnsaker skal se ut. De mener folk ikke vil ha produkter som ikke er fine nok.

Grønnsaker dømmes på utseendet

Denne poteten er for stor, og den har utvekster. derfor blir den kastet.

– Denne er helt på grensen. Jeg må i alle fall fikse litt på den.

Bonde Arnstein Gilje i Stavanger hakker løs på kålroten for å få den til å se ut slik den skal. Han må kaste over halvparten av kålrotavlingen sin. Det hjelper ikke om kålroten smaker godt, når markedet ikke vil ha den.

Arnstein Gilje

Bonde Arnstein Gilje i Stavanger må kaste halvparten av kålroten på grunn av at utseendet på grønnsaken ikke holder mål.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Les også: Denne agurken er altfor stor

– Jeg mener jo det blir helt vilt hvis alt skal avgjøres av hvordan det ser ut, enten det er poteter, gulrøtter kål eller bananer. De vitset jo om EU som bestemte bøyingen på en banan, men det er jo slik det er blitt med alt nå etter hvert, sier Gilje.

Fire av ti poteter holder ikke mål

- Norsk standard sier at potetene skal være mellom 40 og 65 millimeter i dimensjon. Alle som er over det blir kastet, forteller han.

Arne Vagle er rådgiver poteter i Norsk Landbruksrådgivning.

Les også: Vil plukke grønnsaker selv

Potetene som kommer inn på pakkeriet på Jæren blir gjennomlyst og sortert etter størrelse og kvalitet. Den siste kontrollen tas manuelt langs «samlebåndet».

Arne Vagle

Arne Vagle er rådgiver poteter i Norsk Landbruksrådgivning. Han forteller at fire av ti poteter må kastes.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Fire av ti poteter holder ikke mål.

– Denne kan jo spises, men det er krav til hva slags krumning du skal ha på potetene i dag, sier Vagle.

– Trist at det må kastes så mye

Butikkene har klare oppfatninger av hvordan frukt og grøntavdelingene skal ta seg ut. Kari Årekoll viser fram norske agurker. Hun er rådgiver i frukt og grønt i Norsk Landbruksrådgiving.

Kari Årekoll

Kari Årekoll som er rådgiver i frukt og grønt i Norsk Landbruksrådgiving synes det er trist at så mye grønnsaker kastes.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Hvis du skulle hatt skeive agurker sammen med disse, som vi kaller klasse en, så blir det feil. De aller fleste er ikke villige til å betale det samme for dem, og da må butikken inn med enda flere varer, sier Årekoll.

– Betyr ikke dette at mye blir kastet?

– Jo, det blir kastet en del, sier hun.

– Hva synes du om det?

– Det er jo trist, særlig når du vet at det smaker like godt. Da er det trist å se at det må kastes så mye, sier Årekoll.