– Denne er helt på grensen. Jeg må i alle fall fikse litt på den.
Bonde Arnstein Gilje i Stavanger hakker løs på kålroten for å få den til å se ut slik den skal. Han må kaste over halvparten av kålrotavlingen sin. Det hjelper ikke om kålroten smaker godt, når markedet ikke vil ha den.
Les også:
– Jeg mener jo det blir helt vilt hvis alt skal avgjøres av hvordan det ser ut, enten det er poteter, gulrøtter kål eller bananer. De vitset jo om EU som bestemte bøyingen på en banan, men det er jo slik det er blitt med alt nå etter hvert, sier Gilje.
Fire av ti poteter holder ikke mål
- Norsk standard sier at potetene skal være mellom 40 og 65 millimeter i dimensjon. Alle som er over det blir kastet, forteller han.
Arne Vagle er rådgiver poteter i Norsk Landbruksrådgivning.
Les også:
Potetene som kommer inn på pakkeriet på Jæren blir gjennomlyst og sortert etter størrelse og kvalitet. Den siste kontrollen tas manuelt langs «samlebåndet».
Fire av ti poteter holder ikke mål.
– Denne kan jo spises, men det er krav til hva slags krumning du skal ha på potetene i dag, sier Vagle.
– Trist at det må kastes så mye
Butikkene har klare oppfatninger av hvordan frukt og grøntavdelingene skal ta seg ut. Kari Årekoll viser fram norske agurker. Hun er rådgiver i frukt og grønt i Norsk Landbruksrådgiving.
– Hvis du skulle hatt skeive agurker sammen med disse, som vi kaller klasse en, så blir det feil. De aller fleste er ikke villige til å betale det samme for dem, og da må butikken inn med enda flere varer, sier Årekoll.
– Betyr ikke dette at mye blir kastet?
– Jo, det blir kastet en del, sier hun.
– Hva synes du om det?
– Det er jo trist, særlig når du vet at det smaker like godt. Da er det trist å se at det må kastes så mye, sier Årekoll.