Hopp til innhold

– Jeg tror folk setter pris på at noen blogger om andre ting enn dagens outfit

Tonje Kvamme danker ut rosabloggerne med sterke budskap om dyrevelferd.

Tonje Kvamme

Tonje Kvamme danker ut rosabloggerne med sterke budskap om dyrevelferd.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Jeg tror kanskje folk setter pris på at det kommer noen andre, som blogger om andre ting enn dagens outfit.

Tonje Kvamme fra Haugesund startet opp bloggen sin for en drøy måned siden. Her er dyrevelferd et viktig tema. Dessuten forteller hun leserne hva slags sminke de skal styre unna, fordi den er testet på dyr.

– Det er kanskje ikke så mange som skriver om slike temaer. Folk får seg en liten oppvekker når de går inn på bloggen min og se hva jeg skriver om. Jeg får veldig mange positive tilbakemeldinger, forteller hun.

– Kanskje folk får opp øynene litt

Midt oppe i flommen av Rosa-bloggere topper Tonje trefflistene på blogg.no. Da NRK var inne og sjekket tirsdag denne uken, hadde Tonje 87 000 treff på bloggen sin, langt flere enn nummer to på rankingen.

tonjekvamme

Tonje Kvamme hadde 87 000 treff på bloggen sin, og toppet listen på blogg.no tirsdag denne uken.

Foto: Skjermdump

Hun tror det er flere grunner til at bloggen hennes lår de rosa konkurrentene ned i støvlene.

– Jeg skriver jo ganske mange sterke innlegg, bruker en del virkemidler. Jeg skriver om ting som engasjerer ganske mange, men som de kanskje ikke tenker på daglig. Kanskje de får opp øynene litt, mener Kvamme.

Advarer mot dyretestet sminke og pelskrager

Hun anslår at 98 prosent av det hun skriver handler om dyrevern. Blogger-hjertet hennes banker for Miljøpartiet De Grønne.

– Jeg synes de fører en utrolig flott politikk som folk burde åpne øynene sine for: Det opplegget de har i forhold til dyrevelferden i Norge er helt fantastisk. De trenger all støtte de kan få, sier hun.

Blant rosabloggerne som stort sett oppfordrer til forbruk av klær og sminke, er Tonje blitt en alternativ stemme.

Tonje Kvamme

– Jeg skriver bloggen for å få ut budskapet om dyrevelferd her til lands, sier Tonje Kvamme.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Folk burde bli mer observante, sjekke litt mer ut produkter de kjøper. Det er jo veldig mye sminke som er dyretestet. Det gjelder også klær, spesielt nå når vinteren kommer. Det er mange jakker du kan kjøpe som inneholder gåsedun som er plukket fra levende dyr, pelskrager som kommer fra forferdelige metoder de har brukt når de har drept dyr, sier hun.

Tjener lite penger

Ved første øyekast ser Tonje Kvamme sin blogg ut som de andre rosa bloggene, med anbefalinger av kremer og sminke.

– Det er for å gjøre folk oppmerksom på hva slags merker det er som er testet på dyr. Så jeg har lagt inn ja og nei-lister i forhold til sminke. Den forteller hvem du bør støtte og hvem du bør holde deg unna, sier Kvamme.

Hun sier at hun så langt har tjent fint lite penger på bloggen sin.

– Det er ikke derfor jeg blogger. Det er vel heller for å få ut budskapet om dyrevelferd her til lands, sier Tonje Kvamme.