- Fryktelig trist

Mandagen ble en tung dag for grisebonden på Jæren som fikk konstantert svineinfluensa i den nystartede bestningen sin.

Bjørn Olav Vennatrø

Bjørn Olav Vennatrø opplevde en tung dag mandag da han fikk beskjed om det var brutt ut svineinfluensa i besetningen på gården hans.

Foto: Annemarie Ravnås Larsen / NRK

Det er registert svineinfluensa på en gård på Tegle ved Frøylandsvannet i Time kommune.

Besetningen på Jæren er en av fire nye nye besetninger det det ble konstantert svineinfluensa mandag. De tre andre besetningene er i Trøndelag og Buskerud

Svinebonden Bjørn Olav Vennatrø, som også er driftsleder ved Jæren Purkering sier at meldingen om at det var svineinfluensa i besetningen kom som et sjokk.

– Det er fryktelig trist og det er overraskende fordi vi ikke har sett noe på dyrene. Vi er en nystarta prduksjon og det blir en ganske tung dag når vi får en slik beskjed, sier Vennatrø.

Bonden hadde selv influensa

Vennatrø forteller at han selv tok initiativ til å få tatt prøver av dyrene i besetningen. Årsaken var at han selv hadde influensa for fjorten dager siden.

– For sikkerhets skyld så snakket vi om dette med veterinæren vår. Han mente det kanskje kunne være lurt å ta noen prøver. Derfor tok vi kontakt med Mattilsynet forrige uke. De kom på fredag og tok prøver. Vi fikk svaret i dag om at vi faktisk var positiv, sier Vennatrø.

Bonden er ikke sikker på at det var svineinfluensa han selv hadde for fjorten dager siden.

– Det kan jo være nærliggende å tro at det var det jeg hadde, mener han.

– Bøndene tar det med fatning

Vennatrø er overrasket over at svineinfluensaen smitter så raskt fra mennesker til dyr.

– Vi ser jo det fra Trøndelag. Der er det jo røktere og eiere som har vært syke som har smittet dyrene, sier grisebonden.

Vennatrø har mandag kontaktet alle de andre deltakerne i Purkeringen på Jæren og fortalt hva som har skjedd på gården hans. Nå avventer Purkeringen situasjonen og ser hva Mattilsynet foretar seg i forbindelse med svineinfluensasmitten.

– De andre bøndene har tatt dette med fatning, alle mann, sier Vennatrø.

Grisefjøs
Foto: NRK