Normal

Gresset vokser for fort for Stavanger kommune

Pent og varmt vær får gresset til å vokse så raskt at kommunens gressklippere ikke klare å holde følge

Kraftig gressvekst i Stavanger

Områder som brukes til aktiviteter har høyest prioritet når gresset skal klippes.

Foto: Stavanger kommune

– Vi med å holde tritt, for graset har grodd så uvanlig raskt den siste måneden. Det kan sammenlignes med at det kommer en meter snø på to timer om vinteren.

Gresset gror nesten bak oss når vi klipper!

Kurt Idland

Det sier daglig leder i Stavanger Natur- og Idrettsservice NIS, Kurt Idland

Kurt Idland

Daglig leder i Stavanger Natur- og Idrettsservice NIS, Kurt Idland, slår fast at kommunen sliter med å holde tritt med gressveksten i kommunen.

Foto: Andreas Molland / NRK

Park og vei i Stavanger kommune får for tiden mange henvendelser fra publikum som mener gresset får gro for lenge før det blir klippet eller at det ikke klippes kort nok.

Les også: Varmere vær enn normalt i mai

Idland sier han aldri har opplevd maken til gressvekst.

– Alt vi har er ute. Vi kjører det vi kan i forhold til de budsjettene vi har, så vi gjør det vi kan. Gresset vokser nesten bak oss når vi klipper, sier Idland.

Været får skylden

– Det er en kombinasjon av den varmen vi har hatt de siste ukene, kombinert med høy fuktighet. Det er perfekt vanning som skaper gode vekstforhold for alt, også gresset, sier Idland.

Stor gressvekst i Stavanger

En blomstereng byr på mye mer mangfoldig enn kortklippet gress, sier leder for parkseksjonen i Stavanger kommune, Felicitas Heimann.

Foto: Stavanger kommune

Kommunen har definerte standarder for hvor høyt gresset skal være på ulike uteområder. Noen steder kan en gressbakke bli klippet et par ganger i året, mens en plen som brukes mye må holdes kort gjennom hele sommeren.

Les også: Flere varmerekorder i mai i Finnmark

Nå ber Stavanger Natur- og Idrettsservice om at folk sier fra når gresset blir for høyt.

– Vi ber alle om å melde dette inn vi Stavanger kommune sitt varslingssystem på kommunen sine nettsider. Da får vi satt det i system og kommunen kan planlegge ut fra de meldingene som kommer, sier Idland.

Sommervarme på Vaulen

Det er det flotte, varme været de siste ukene som har fått fart på gressveksten i Stavanger-området. Bildet ble tatt på Vaulen badeplass i mai.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Innsparinger

– Driftspersonalet gjør sitt beste. De viktigste bruksarealene, som badeplasser og aktivitetsflater blir prioritert først i friområdene. På sikt skal vi nok komme à jour med vanlig standard, sier leder for parkseksjonen i kommune, Felicitas Heimann.

Les også: Her kommer varmen til Sør-Norge

Innsparinger i driftsbudsjettene gjør at noen arealer som før ble klippet ofte fra i år klippes sjeldnere. Det gjelder for eksempel kantsoner i friområder, rabatter langs veier og andre arealer som ikke blir brukt til aktiviteter.

– Ved å la gresset vokse høyere legger vi også til rette for å øke biologisk mangfold i disse områdene. En blomstereng byr på mye mer mangfoldig enn kortklippet gress, sier leder for parkseksjonen i kommune, sier Heimann.