Ber Statoil kutte miljøskadelige prosjekter, ikke kaffe til ansatte

Greenpeace-aktivister vil påvirke Statoil-ansatte til å støtte forslagene deres på selskapets generalforsamling neste uke.

Greenpeace deler ut kaffe til Statoil-ansatte

Greenpeace-aktivister vil påvirke Statoil-ansatte til å støtte forslagene deres på selskapets generalforsamling neste uke.

– Statoil vurderer å kutte gratis kaffe til sine ansatte, men tar seg råd til dyre og miljøødeleggende prosjekter som tjæresandprosjektet i Canada og å bore i Arktis. Dette er olje jorda ikke har råd til at vi brenner, og den vil være fullstendig verdiløs dersom verden blir enige om et globalt klimaregime.

Les også: Neil Young turnerer mot tjæresand

Les også: – Vi vil la all ny olje ligge

Det sier Martin Norman, klimarådgiver i Greenpeace. I morges delte han ut kaffe til ansatte i Statoil som var på vei til jobb.

– Vil åpne øynene til de Statoil-ansatte

– Her er vi for å vekke litt oppmerksomhet rundt dette her, åpne øynene til de Statoil-ansatte. Vi regner jo med at de fleste her faktisk vil jobbe med bærekraftige løsninger hvis de får lov, sier Norman.

Greenpeace-aksjon hos Statoil

Greenpeace aksjonerte utenfor Statoils hovedkontor på Forus fredag morgen.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Sammen med kaffen delte Greenpeace ut informasjon til de Statoil-ansatte om hvordan miljøorganisasjonen mener oljeselskapet bør bli i fremtiden.

– Vi oppfordrer dem til å bruke sin stemme på generalforsamlingen til å skape et nytt grønt Statoil, sier Greenpeace-aktivisten.

Greepeace-forslag til Statoils generalforsamlingen

Greenpeace har levert inn to forslag som skal behandles av generalforsamlingen i Statoil.

Det ene er et forslag om at Statoil må følge norsk miljøstandard i utlandet, og dermed ikke bore i isdekte, arktiske områder. Det andre er et forslag sammen med WWF, om å trekke Statoil ut av det omstridte, kanadiske tjæresand-prosjektet.

Statoil skal avvikle sin generalforsamling 14. mai.

– Vil levere energi med lavere utslipp enn de andre store aktørene

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk sier at Statoil ser helt annerledes på dette temaet.

Pressekontakt i Statoil, Jannik Lindbæk Jr.

Statoils informasjonsdirektør Jannik Lindbæk sier at selskapets ambisjon er å fortsatt levere energi med lavere utslipp enn de andre store aktørene i industrien.

Foto: Harald Pettersen / Statoil

– Olje og gass vil stå for en vesentlig del av verdens energiforsyning, også dersom verdenssamfunnet lykkes med å begrense de menneskeskapte klimaendringene til en temperaturøkning på 2 grader, sier Lindbæk til NRK.

Les også: Går til sak mot Canada

Les også: Ny runde om tjæresand i Statoil

Informasjonsdirektøren sier at Statoil fortsatt vil spille en helt sentral og ledende rolle i den ansvarlige ressursforvaltningen på norsk sokkel innenfor de rammene som fastsettes av norske myndigheter.

– Slik er det også i Canada, og andre steder der vi operer. Dette arbeidet rapporteres grundig, og er åpent tilgjengelig for alle som vil ha kunnskap om dette. Vår ambisjon er å fortsatt levere energi med lavere utslipp enn de andre store aktørene i industrien. sier Lindbæk.

Flere nyheter fra Rogaland