NRK Meny
Normal

– Statoil driver et råkjør i Arktis

Greenpeace-aktivister har tatt seg om bord i oljerigg som skal til Barentshavet for å bore for Statoil.

Greenpeace i Ølen

Greenpeace-artister i isbjørndrakter har tatt seg om bord i boreriggen West Hercules som skal til Barentshavet for å bore for Statoil.

Foto: Greenpeace

To representanter fra Greenpeace tok seg onsdag morgen om bord i boreriggen West Hercules som ligger i Ølen.

Greenpeace-aktivistene var utkledt som isbjørner. Bakgrunnen for aksjonen er at riggen til helgen skal sendes nordover for å starte boring for Statoil i Barentshavet.

Greenpeace-aktivister har tatt seg om bord i oljerigg som skal til Barentshavet for å bore for Statoil.

SE VIDEO: Greenpeace aksjonerte i dag mot Statoils borerigg i Ølen for å markere sin motstand mot oljeboringen i Barentshavet. Greenpeace mener miljøet i området er truet.

Lederen for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen, er en av de to som er om bord i West Hercules.

– Ifølge de som jobber her skal riggen prøve å reise her fra Ølen nå til helgen for å dra i gang Statoils boreplaner i Barentshavet, som blant annet inkluderer verdens nordligste oljebrønn på Hoop-feltet på høyde med Bjørnøya, sier Gulowsen til NRK

– Råder dem til å la være å reise

Boreplanene i Barentshavet har skapt bekymring i Greenpeace. Aktivistene er om bord i West Hercules for å råde dem til å la være å reise.

– Denne boringen har ikke Statoil ennå klart å levere beredskapsplan og utslippssøknad for. Likevel har de tenkt å la riggen gå herfra Ølen allerede til helgen. Vi synes dette er problematisk. Vi synes Statoil driver et råkjør i Arktis. De er det eneste oljeselskapet i verden som har lisenser i alle arktiske havområder. Mange av dem er i tugt isfylte farvann der de ikke har mulighet til å rydde opp etter eventuelle oljesøl, sier Gulowsen.

West Hercules

Statoil opplyser at West Hercules sin boring i Hop-området som Greenpeace er bekymret for ikke skal starte før om et års tid.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Greenpeace-lederen sier at de har kledd seg ut som isbjørner for å vise at det er et problem at Statoil går inn i stadig mer utfordrende områder.

Statoil: – Vi har gode beredskapsplaner

Statoil avviser overfor NRK at de vil starte boring av brønner uten å ha systemer for å håndtere ting som kan gå galt. Hoop-brønnen skal etter planene bores om ett års tid.

Informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil

Kommunikasjonsdirektør Ole Anders Skauby i Statoil sier at Statoil har gode beredskapsplaner for boringene som skal gjøres i Barentshavet.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Denne riggen skal i nærmeste fremtid til Barentshavet som er konsekvensutredet og tildelt av myndighetene. Først skal riggen bore fire brønner i Skrugard/Havis-området som vi boret i senest i fjor. Vi har gode beredskapsplaner for de boreoperasjonene som skal foregå der, sier Ola Anders Skauby, kommunikasjonsdirektør i Statoil til NRK.

Han opplyser at boringen i Hoop-området som Greenpeace er bekymret for ikke skal skje før om et års tid.

– Vi vil ta med oss den erfaringen vi har fra over tretti år med boringt i Barentshavet. Vi tar med oss denne erfaringen i arbeidet med beredskapsplanene i Hoop-området, sier Skauby.

Greenpeace-aktivister

Greenpeace-aktivister tar seg om bord i West Hercukles i Ølen onsdag morgen.

Foto: Nick Cobbing, Greenpeace