Gravplass for oljeinstallasjoner

Rogalandskommune sier ja til å bli opphoggingsplass.

Ekofisk

Overbygningen på Ekofisk-tanken skal til den nye gravplassen i Vindafjord

Foto: HANDOUT / SCANPIX

Vindafjord kommune har sagt ja til å bli opphoggingsplass for utrangerte plattformer fra Nordsjøen. Tirsdag godkjente et enstemmig kommunestyre reguleringsplanen.

Industriområdet der Norwegian Contractors i sin tid bygde plattformer skal nå bli gravplass for tilsvarende installasjoner, skriver Stavanger Aftenblad

Høylytte protester

Allerede i 2009 slepes de første konstruksjonene på plass. Først ut er blant annet overbygningen på Ekofisk-tanken. 24.000 tonn skrap skal kuttes opp og gjenvinnes. 
Protestene mot etableringen har imidlertid vært høylytte. Støy, giftutslipp i sjøen og rasering av kulturminner er blant innsigelsen som har kommet fra beboere og bedrifter, miljøorganisasjoner og fylkeskommunen. Ordfører Arne Bergsvåg (Sp) mener at kommunestyret har tatt hensyn til dette i vedtaket. 

Vi ønsker heller ikke gift i fjorden og ber derfor om hyppige kontroller og skjerpede krav til utslippsmengder. Men vi kan selvsagt aldri gardere oss 100 prosent, sier ordføreren. Bedriften vil sysselsette om lag 150 personer over lang tid. Kontrakten på riving av Ekofisk-tanken har en verdi på rundt 400 millioner kroner, ifølge ConocoPhillips. (NTB)