Hopp til innhold

- Graverende forhold på Gladmat

12 matutsalg på Gladmat-festivalen i Stavanger har så langt måttet kaste mat etter pålegg fra Mattilsynet.

Gladmat 2009 dag 1

Matfestivalen Gladmat i Stavanger kommer antakelig til å trekke over 200.000 mennesker i år. Nå slår Mattilsynet alarm om det tilsynet mener er dårlig mat. Bodene som er synlig på bildet har ikke nødvendigvis sammenheng med bodene som måtte stenge eller kaste mat.

Foto: Wenche Lamo Hadland/NRK

Førsteinspektør Arve Kolbeinsen kaller forholdene graverende.

- Sammenlignet med fjoråret er dette nedslående, sier han til NRK.

LES OGSÅ: Måte stenge Gladmat-stand

I løpet av festivalens to første døgn er det gjennomført 86 tilsyn. Det er fattet hele 32 vedtak mot forskjellige stands - noe som er tre ganger så mange som under fjorårets festival.

12 måtte kaste mat

- Vi har stengt to av stedene på grunn av helsefare. 12 steder har fått vedtak om omsettingsforbud, det betyr at de rett og slett må kaste maten fordi den ikke holder rett temperatur, sier Kolbeinsen til NTB.

Tilsynet har vært på oppfølgingssjekk hos begge bodene som måtte stenge. Begge har fått lov til å åpne igjen, men Kolbeinsen er ikke fornøyd.

- Vi ser helst at ingen trenger å stenge, mener han.

Ifølge tilsynet er de største problemene nok varme og nok kulde.

- Flere har problemer med å holde varmrettene varme nok, sier han til NRK.

Virksomheter som ble stengt:

  • Armauer Hansen for Vietnam (stengt 23.97. Åpnet igjen i dag)

Iris Spiseri & Bar ( stengt 22.07. Åpnet igjen 22.07.)

Virksomheter som har fått omsetningsforbud for noen av produktene 22 og/eller 23 juli:

  • Armauer Hansen for Vietnam (alle lettbedervelige varer på standen 23.juli)
  • Iris Spiseri & Bar ( alle lettbedervelige varer på standen 22.juli)
  • Express Pizza (for enkeltprodukt 22.juli)
  • Emilios Tapas Bar (for enkeltprodukt både 22. og 23 juli)
  • Gabbas (for enkeltprodukt både 22. og 23.juli)
  • Cafè 24 (for enkeltprodukt 22.juli)
  • Black Cofee ( for enkeltprodukt 22.juli)
  • Weber (for enkeltprodukt 23.juli)
  • Alanya Restaurant (for enkeltprodukt 22.juli)
  • Spansk-latinamerikanske studenter (for enkeltprodukt 23.juli)

Omsetningsforbud 24 juli:

  • Tikka Tandoori Grill

Varme og kulde problemet

Varmmaten skal holde minimum 60 grader, men Kolbeinsen har målt helt ned i 30 grader på årets festival.

- Og flere kjølevarer er ikke kalde nok. Et vanlig problem er at kjøleskapene fylles opp med for store mengder av gangen, slik at temperaturen blir for høy, sier han.

GALLERI: Se bildene fra åpningsdagen

Gladmat-sjef Heidi Netland Berge sier hun er takknemlig for Mattilsynets innsats. Hun vedgår at midlertidig matservering er en utfordring når været er varmt, men legger ansvaret på utstillerne.

- Vi informerer mye om dette i forkant av og under festivalen, både muntlig og skriftlig. Når festivalen er over får vi listen til Mattilsynet, og evaluerer med tanke på hvilke utstillere som får bli med neste år, sier hun.