NRK Meny
Normal

Goliat-kontrakten glapp

Aker Solution i Egersund går glipp av arbeid i lang tid framover når Goliat-platformen skal bygges i Sør-Korea.

Goliat

Byggingen av den flytende Goliat-plattformen skal skje i Sør-Korea.

Foto: Eni Norge

Eni Norge og partner Statoil har valgt å gi utbyggingskontrakten for Goliat-feltet til Hyundai Heavy Industries i Sør-Korea.

Kontrakten med å bygge den flytende produksjons-, lagrings-, og lasteplatformen er verdt 6,9 milliarder kroner, og kunne gitt arbeid tilsvarende 7000 årsverk ved norske verft. Nå går kontrakten til Sør-Korea.

- På bakgrunn av grundig vurdering av både tekniske og kommersielle kriterier, ble det mest konkurransedyktige tilbudet valgt. Kontrakten ble tildelt gjennom en anbudskonkurranse i tråd med norske og internasjonale anskaffelsesprosedyrer, heter det i en pressemelding fra Eni Norge.

Galskap

Oddvar Hølland

Klubbleder Oddvar Hølland ved Aker Solutions Egersund er oppgitt over regjeringen etter at Goliat-kontrakten glapp.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

- Det er for gale at en så stor og viktig kontrakt går til utlandet. Dette er den første kontrakten som skulle tildeles i nordområdene, så den skulle virkelig ha gått til Norge, sier klubbleder Oddvar Hølland ved Aker Solutions Egersund til NRK.

Aker Solutions Egersund har fortsatt en del arbeid i tiden framover, men håpet var at bygging av moduler til Goliat-platformen skulle gi mer arbeid fra 2011. Det er ennå ikke fare for permitteringer ved Aker Solutions Egersund.

- Her har regjeringen gjort en slett jobb. Næringsminister Trond Giske kunne gitt noen føringer for å få kontrakten til Norge, mener Hølland.

Klubblederen i Egersund tviler på om Hyundai i Sør-Korea har teknologi og kompetanse til å bygge en plattform som skal tåle de barske værforholdene i Barentshavet utenfor Finmarks-kysten.

- Oljeselskapene ser ikke på kvalitet og leveringspunktlighet. For de er det bare kroner og ører som teller, sier Helland.

Aker Solution var en av anbyderne til Goliat-kontrakten, en kontrakt som ville sikret arbeid i lang tid framover både ved Aker Stord og ved Aker Solution Egersund.

Planen var at platformdekket og sammenstilling skulle skje på Stord, og at flere moduler skulle bygges i Egersund.

Norske kontrakter

Eni Norge mener likevel at mange norske verft vil få kontrakter i forbindelse med utbyggingan av Goliat feltet. Ifølge pressemeldingen skal norsk leverandørindustri kan komme til å stå for mellom 50 og 70 prosent av leveransene til Goliat-utbyggingen.

- Så langt er 50 prosent av kontraktene tildelt, eller i ferd med å bli tildelt, norske leverandører. Ca. 30 prosent er tildelt leverandører utenfor Norge. Tildeling av de resterende ca. 20 prosent av leveransene vil skje under eksisterende og nye kontrakter i nær fremtid, heter det i pressemeldingen.