– Lurer på om jeg har kjørt rundt med hele musefamilien

Plutselig ville ikke bilen til Elsa Hansen i Sandnes kjøre fortere enn 40 kilometer i timen. Hvert år blir rundt 500 kjøretøy ødelagt av mus.

Solsikkefrø i luftfilteret

OPPHOLDSSTED: Musene oppholdt seg i luftfilteret på bilen.

Foto: Privat

– Da de på verkstedet fortalte meg at det var solsikkefrø i luftfilteret trodde jeg de tulla med meg, da måtte jeg nesten le, forteller Hansen.

Det var i november at bilen til Elsa Hansen ikke ville kjøre fortere enn 40 kilometer i timen. Hun tok med bilen til verkstedet Sven Kvia i Sandnes.

Mekanikerne fant ikke noe feil i første omgang, og Hansen ble bedt om å kjøre den litt til for å se om det rettet seg opp.

Det tok ikke mer enn noen dager til før hun var tilbake på verkstedet igjen. Mekanikerne hadde funnet rundt en og en halv kilo med solsikkefrø i luftfilteret.

Skader på bilsete i bobil

KOSTBARE SKADER: Bobiler blir også utsatt for gnagere. En av flere skader som kostet rundt 100.000 kroner for eieren.

Foto: Gjensidige

Blindpassasjerer

Synderne som hadde plassert frøene der, var en gjeng med mus som hadde søkt ly i hulrommet. Hansen forstår ikke hvordan de har kommet seg inn i bilen når garasjen har vært stengt, men tar det med et smil.

– Det kom en morsom historie ut av det, vi har tulla mye om det i ettertid. Jeg lurer jo på om jeg har kjørt rundt med en hel musefamilie.

Vanligere enn folk tror

Arne Voll fra Gjensidige

PROBLEM: – Jeg tror det er et mye større problem enn folk tror, sier Arne Voll.

Foto: Gjensidige

Nærmere 500 kjøretøy blir årlig gnagd i stykker av mus, viser tall fra Gjensidige. Dette utgjør skader på godt over 10 millioner kroner i året på landsbasis.

– De siste månedene har vi mottatt flere meldinger der mus har gjort skade på flere typer kjøretøy, sier kommunikasjonssjef Arne Voll hos Gjensidige.

Få sperrer kan stoppe gnagerne. Mus trenger bare noen millimeters åpning for å komme seg inn. Skader gjort av mus dekkes på vanlig måte av kaskoforsikringen.

Garasjen er rensket

Museinvaderingen ga ikke store skader på bilen til Hansen, men hun håper ikke på et nytt besøk.

Etter turen på verkstedet har hun ryddet i garasjen.

– Nå er bilen god og rask igjen, så hvis den blir noe tregere så ser jeg etter solsikkefrø.

– Men vi har ikke frø i garasjen lenger, sier hun og ler.

Solsikkefrø i luftfilter

SOLSIKKEFRØ: En og en halv kilo med solsikkefrø befant seg i luftfilteret

Foto: Privat