NRK Meny
Normal

Glassmestrene i stallen

Mens Stavanger for tiden endevendes og gamle bygninger rives, er noen opptatt av å bevare det gamle i byen. På Storhaug har glasskunstnerne Randi Hommeland og Kurt Sørensen laget verksted i en hundre år gammel stall.

Glassvindu
Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Stallen ligger gjemt i en hage på Storhaug. En liten hvit bygning i to etasjer. På døren henger hestemotiver og en gammel hestesko.

 

Stallen som er blitt verksted for glassmesterne
Foto: Åse Karin Hansen / NRK

 

Inne er første etasje pusset opp med hvitmalte vegger og varme i gulvet. Rommet er ikke mange kvadratmeterene, og det lunt og varmt. I det ene hjørnet står en gammel kakkelovn, og langs den ene veggen en arbeidsbenk. Midt i rommet står et stort bord, dekket av tegninger og glassbiter i alle farger.

En bratt trapp fører opp til andre etasje. Der ligger det fullt av materialer og isolering. Et solid tregulv er nesten ferdiglagt. Resten kommer etterhvert.

Kunderom

- I andre etasje skal jeg ta imot mine kunder. Servere de en kopp te eller kaffe, og vise de hva jeg lage for de, sier Randi Hommeland.

Hun har nettopp tatt steget fra amatørenes rekker over i de profesjonelles. I verkstedet finnes det engler, blomster, fugler og blyglass i forskjellige varianter. Inspirert av glasskunsten fra Amerika lager hun skulpturer og vinduer i glass.

- Det var samboeren min som sa at jeg burde selge det jeg laget på hobbybasis. Det var så bra at dette kunne jeg få inntekter av.

  

Randi Hommeland og Kurt Sørensen
Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Samboeren står bak

Etablererskolen på Tau hjalp henne i gang. Først i kjelleren på bolighuset på Storhaug. Men der var det  for mørkt og trist til at kreativiteten fikk blomstre.

 

- Men så sa samboeren min at vi har jo stallen. Den står jo bare der.

Stallen som oldefaren og bestefaren hadde drevet hestedrosje fra. De kom fra en gård på Høle, og flyttet til byen. På Storhaug hadde de brudevogn, begravelsesvogn og vanlige vogner. Stallen nede og høyloftet i andre etasje. Et år tok det Randi Hommeland og Kurt Sørensen å pusse opp stallen til å bli et verksted.

Nå driver de verkstedet sammen. Kurt Sørensen er utdannet glassmester fra København. Han tar seg av blyglassene som det finnes mange av i Stavanger. Randi Hommeland lager skulpturene. De har begynt forsiktig, men håper at dette skal gi mer inntekter etterhvert.